Universiteit van Tilburg

Persbericht 15 december 2009

Braindrain niet altijd negatief voor ontwikkelingsland

Aangenomen werd tot nu toe dat emigratie van hoogopgeleide mensen (braindrain) negatieve gevolgen heeft voor de economieën van het land dat uitzendt. Maar promovendus Piotr Stryszowski stelt dat niet alle soorten menselijk kapitaal even geschikt zijn voor een bepaald technologisch stadium van ontwikkeling van een land en daarom (tijdelijk) gemist kunnen worden.

Het niveau van technologische ontwikkeling van een land bepaalt welk soort menselijk kapitaal nodig is. Als een land nog niet voldoende technologisch ontwikkeld is en het een inhaalslag maakt door beschikbare technologieën te kopiëren, is er een grotere behoefte aan specialisatie in technische vaardigheden. Stryszowski laat aan de hand van modellen zien dat een dergelijk land pas economisch te lijden krijgt als mensen van plan zijn te emigreren. Potentiële emigranten zullen hun opleidingen aanpassen aan het land van immigratie en die kunnen vaak minder geschikt zijn voor het ontwikkelingsland.

Stryszowski stelt dat ontwikkelingslanden met dreigende migratie in een vroeg stadium het verwerven van technologische vaardigheden meer moeten subsidiëren.

Voorbeelden van landen waarvan de economieën niet te lijden hebben onder de vele hoogopgeleide emigranten zijn als Taiwan en Zuid-Korea. Terwijl armere landen zoals Bangladesh en Indonesië daarentegen juist weinig emigratie kennen. Braindrain kan dus zowel positief als negatief verband houden met de welvaart van een land.

Kapitaalstroom en investeringen
Een ander gunstig effect is de kapitaalstroom uit het buitenland die braindrain veroorzaakt, zoals investeringen. Stryszowski toont dat aan met het voorbeeld van Canadese immigranten in de Verenigde Staten, die grote buitenlandse investeringen in Canada te weeg brachten door hun contacten en kennis van het moederland.

Piotr Stryszowski (Warschau 1977) studeerde economie aan de Universiteit van Tilburg Hij werkt bij het Directorate for Science, Technology and Industry; Organisation for Economic Co-Operation and Development (OECD) Parijs. Hij ontving een Marie-Curie Fellowship (Stockholm University) en een fellowship van de Canadase regering (University of British Columbia in Vancouver, Canada).