Gemeente De Bilt


Archeologen ontdekken raadselachtig bouwfragment in De Bilt

Archeologen hebben tijdens werkzaamheden in De Bilt onverwachts een opmerkelijke vondst gedaan. Zij troffen een bouwfragment aan met daarop het jaartal '1791' en een tot op heden niet ontcijferde tekst. De archeologen begeleiden in opdracht van de gemeente De Bilt rioleringswerkzaamheden langs De Tuinstraat in De Bilt.

Het hardstenen bouwfragment bestaat uit een fijn bewerkte rechthoek met op de voorzijde de uitgebeitelde tekst: 'AR:A:O' en 'A 1791'. Op de achterzijde is enkel de tekst 'AR:A:O' bewaard gebleven. Het tweede tekstdeel kan worden gelezen als: 'Anno 1791', het eerste tekstdeel stelt de archeologen echter nog voor een raadsel. Het betreft mogelijk ook een in het Latijn opgestelde afkorting. De steen is wellicht afkomstig van in de nabijheid gelegen bebouwing en heeft daarin vermoedelijk als sluitsteen in een poort gefungeerd. Een korte historische inventarisatie door het adviesbureau leverde een eerste aanknopingspunt op. Het logo van de Historische Kring De Bilt berust namelijk op het zegelstempel van het gerecht Oostbroek en De Bilt, dat in gebruik is geweest van 1791 tot hoogstens 1798. Mogelijk dat aanvullend historisch onderzoek uitsluitsel kan geven of de steen deel uitmaakte van een gerechtsgebouw.

Aanleiding van het onderzoek
Aanleiding van het archeologisch onderzoek zijn de plannen van de gemeente De Bilt om in het tracé van de Tuinstraat de riolering te vervangen. Sinds het Verdrag van Malta (1992), dat beoogt archeologisch erfgoed beter te beschermen, moet hierbij rekening gehouden worden met mogelijke archeologische waarden. Uit een archeologisch bureauonderzoek bleek dat zich binnen het plangebied archeologische resten konden bevinden. Deze konden door de geplande aanleg van de riolering niet op de vindplaats zelf bewaard blijven. De gemeente heeft daarom besloten om deze door een archeologisch adviesbureau (ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort) te laten opgraven. Volgens Peter de Boer van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht, die als archeologisch adviseur namens de gemeente optreedt, voldoet de gemeente hiermee aan haar verplichtingen die voortkomen uit de nieuwe Archeologische Monumentenwet.

De archeologische begeleiding heeft ook inzicht gegeven in de bodemopbouw in dit deel van de gemeente. In de Tuinstraat, ter hoogte van de aansluiting op de Burgemeester De Withstraat is een forse kuil aangetroffen en bovendien zijn hier ook resten van een opgevulde sloot gedocumenteerd. Onder in de sloot is een fragment aardewerk uit de periode 1325-1350 aangetroffen. In de komende maanden zullen ook de rioleringswerkzaamheden ter hoogte van de Dorpsstraat en Wijk Vogelzang op de voet worden gevolgd door de archeologen.