Ingezonden persbericht


Bronckhorst krijgt volgsysteem voor risicojongeren

Eén verwijsindex voor de hele Achterhoek

De gemeenten in de Achterhoek, waaronder Bronckhorst, gaan één systeem hanteren om jongeren met problemen te signaleren: de Verwijsindex Achterhoek. Een convenant waarin de samenwerkingsafspraken en het gebruik van het systeem zijn vastgelegd, wordt op 17 december op het stadhuis in Aalten ondertekend door de acht gemeenten en de regionale en lokale instellingen die daar actief zijn.

In de verwijsindex werken medewerkers van de regionale en lokale instellingen in de Achterhoekse gemeenten samen. Daardoor kunnen hulpverleners hun zorg in de Achterhoek beter op elkaar afstemmen. Wethouder Boers van de gemeente Bronckhorst is enthousiast over het systeem: "Om jongeren goed te kunnen helpen, is het noodzakelijk dat partijen in de jeugdketen efficiënt met elkaar samenwerken en dat de instanties en professionals elkaar weten te vinden". In het eerste kwartaal van 2010 sluiten de lokale organisaties van Bronckhorst aan, zoals onderwijs, voorschoolse voorzieningen etc. Daarna, in de loop van 2010, sluiten ook andere regionale organisaties aan.

De Verwijsindex Achterhoek bevat géén inhoudelijke dossiergegevens (over wélke problemen de jongere tot 23 jaar heeft) maar wel dát een instelling bij een jeugdige betrokken is. Zodra twee hulpverleners dezelfde jongere registreren, worden ze via de verwijsindex van elkaars betrokkenheid met de jongere op de hoogte gesteld en worden afspraken gemaakt om de hulpverlening te coördineren. Dankzij de verwijsindex raakt geen jongere meer tussen wal en schip in de veelheid aan instanties en kunnen hulpverleners hun activiteiten op elkaar afstemmen.

In heel Gelderland is gekozen voor de aanschaf van één en hetzelfde systeem voor de verwijsindex, waardoor in de toekomst alle instanties op dezelfde manier geïnformeerd worden. Wilt u meer lezen over de verwijsindex? Kijk dan op www.verwijsindex.nl

Hengelo (Gld), 15 december 2009




Ingezonden persbericht