Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

15 december, Den Haag

Stichting Haags Historisch Museum

Onder embargo tot dinsdag 15 december 16.45 uur

Het Haags Historisch Museum is in de wolken. Het toekomstplan dat het museum het afgelopen jaar heeft voorbereid - onder het motto Het museum dat ieders hart verovert voor Den Haag - kan rekenen op steun van de gemeente Den Haag. Tijdens een bijeenkomst in het museum op dinsdag 15 december zal wethouder van Cultuur en Financiën Marieke Bolle deze steun bekend maken. Het museum kan rekenen op een extra subsidie in de jaren 2010 t/m 2012 van in totaal 2 miljoen euro.

De extra steun van de gemeente Den Haag is overigens hard nodig om achterstanden in te lopen. Zo wil het Haags Historisch Museum de komende jaren noodzakelijke restauraties uitvoeren, onder andere aan het bekende poppenhuis dat in het museum staat en aan de unieke Haagse magistraatsportretten, die deels hangen in het Oude Raadhuis aan de Groenmarkt. Met de extra steun van de gemeente Den Haag kan het Haags Historisch Museum bovendien het publiek digitaal toegang gaan geven tot de collectie, zijn aanbod aan activiteiten voor het onderwijs uitbreiden en activiteiten in de stad organiseren. Zo start het museum in 2010 met een aanbod van wandelingen door vier Haagse wijken waar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog gevolgd kan worden met behulp van een mobiele telefoon of PDA (personal digital assistant). In het eigen museumgebouw, aan de Korte Vijverberg, komt een nieuwe tentoonstelling over de Haagse geschiedenis: Typisch Haags. Daarnaast organiseert het museum de komende jaren een aantal bijzondere tentoonstellingen waarmee landelijk aandacht wordt getrokken. In mei 2010 presenteert het museum een unieke, tot nu toe onbekende, collectie kleuren 3D-foto's van verzetsfotograaf Wim Berssenbrugge: Oorlog en Bevrijding in Den Haag. In 2011 en 2012 volgen tentoonstellingen over onder andere Prinsjesdag (The Royal Experience) en over Indisch Den Haag.

Maar er is nog meer reden tot vreugde aan de Korte Vijverberg. Het Haags Historisch Museum kan op 15 december namelijk ook bekend maken dat het museum een belangrijke schenking zal ontvangen van een particulier, die overigens onbekend wil blijven. Het gaat om tien schilderijen uit de 17e t/m de 20ste eeuw van beroemde meesters zoals Jan van Goyen, Salomon van Ruysdael en Willem Mesdag. Op 15 december onthullen wethouder Marieke Bolle en museumdirecteur Antoinette Visser het eerste schilderij uit deze schenking: een rivierlandschap van Jan van Goyen. Vanaf 21 januari 2010 zal de volledige schenking voor het publiek te zien zijn in het museum. Rivierlandschap van Jan van Goyen

Het programma van 15-12 ziet er als volgt uit:
15.45 uur - Ontvangst in de Schutterszaal van het Haags Historisch Museum. 16.00 uur - Feestelijke presentatie van de toekomstvisie en het collectieplan. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Marieke Bolle, wethouder van Cultuur en Financiën.
Bekendmaken schenking.
17.00 uur - Gezamenlijk een glaasje drinken.
Einde 18.00 uur.

Locatie:
Haags Historisch Museum,
Korte Vijverberg 7
2513 AB Den Haag

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht