Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gezamenlijke dierenbeschermingsorganisaties teleurgesteld over Wet dieren

Den Haag 15 december 2009 - De CDON, de coalitie van 23 dierenbeschermingsorganisaties, is teleurgesteld over de Wet dieren zoals die vandaag door de Tweede Kamer is aangenomen. De dierenbeschermingsorganisaties zijn van mening dat de wet duidelijk tekort schiet om dieren op gepaste wijze te beschermen en het hoofd te bieden aan de problemen en uitdagingen van de 21ste eeuw.

20ste eeuwse wet

Wim de Kok, woordvoerder van CDON: 'De Wet dieren vervangt de huidige Gezondheids- en welzijnswet voor dieren uit 1992, maar ondanks dat sindsdien de urgentie van een fatsoenlijke omgang met dieren enorm is toegenomen, is daarvan in de Wet dieren niets terug te vinden. Dit is geen wet die past bij de problemen van de 21ste eeuw.

De bevordering van dierenwelzijn en duurzaamheid staat in de Wet dieren niet centraal. Aanvankelijk had de Wet dieren zelfs als doel het bevorderen van de afzet van dierlijke producten. Dit heeft de minister nu geschrapt. Er is echter geen ander doel voor in de plaats gekomen. Het grote centrale probleem van de vee-industrie wordt niet aangepakt. Volgens een recente berekening van het Worldwatch Institute is dierlijke productie zelfs verantwoordelijk voor 51 procent van alle broeikasgassen. Omwille van mens, dier en klimaat is het cruciaal dat we alternatieven voor diergebruik stimuleren. Het is een grote gemiste kans dat de Wet dieren dat niet doet en feitelijk vrij baan geeft aan de verdere grootschalige exploitatie van dieren.

Voorgeschiedenis

Eerder al pleitte CDON in een petitie namens vele duizenden ondertekenaars voor zelfstandige dierenbeschermingswetgeving - en gaf daarvoor zelf een aanzet met een alternatief wetsvoorstel, de Algemene dierenbeschermingswet. De minister heeft dit helaas volkomen genegeerd. De CDON zal nu de Eerste Kamer van haar bezwaren op de hoogte gaan stellen.

Over CDON

CDON (Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland) bestaat uit 23 Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties die in totaal bijna 1 miljoen leden/ donateurs vertegenwoordigen:

Stichting AAP - Bont voor Dieren - Brooke Hospital for Animals - Comité Anti Stierenvechten Internationaal - Compassion in World Farming Nederland - De Dierenbescherming - De Faunabescherming - Hondenbescherming - IFAW (International Fund for Animal Welfare) - Milieudefensie - Nederlandse Vegetariërsbond - Nederlandse Vereniging voor Veganisme - Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren - Stichting Dier en Recht - Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft - Varkens in Nood - Vier Voeters - Vissenbescherming - Wakker Dier - Wilde Dieren de Tent Uit - World Animal Net - WSPA Nederland - Zeehondencrèche Lenie 't Hart.




Ingezonden persbericht