Provincie Antwerpen


Sp.a'er Rik Röttger volgt Jos Geuens op als gedeputeerde bij de provincie Antwerpen

Nieuwe gedeputeerde legt eed af op provincieraad 17 december, 14.30 uur

De 32-jarige Rik Röttger uit Boom legt donderdag in de Antwerpse provincieraad de eed af als nieuwe gedeputeerde. Hij volgt zijn sp.a-collega Jos Geuens op. Geuens zet daarmee een punt achter zijn indrukwekkende carrière als gedeputeerde. In de voorbije 24 jaar bouwde hij ondermeer de provinciale groen- en recreatiedomeinen uit, maakte hij werk van een integraal waterbeleid en stond hij mee aan de wieg van het toeristische fietsknooppuntennetwerk.

Rik Röttger (1977) studeerde af als historicus aan de Vrije Universiteit Brussel. Sinds 2000 zetelt hij voor de sp.a in de gemeenteraad van Boom en in 2006 kwam daar een mandaat in de Antwerpse provincieraad bij. Op donderdag 17 december zal hij de eed afleggen als gedeputeerde. Met zijn 32 lentes zal hij de jongste zijn in de deputatie. Hij zal instaan voor volgende bevoegdheden: leefmilieu, milieu- en natuurvergunningen, waterlopen, groendomeinen, recreatiecentra, begroting, financiën en fiscaliteit. Zijn mandaat start op 4 januari 2010.

Indrukwekkende loopbaan van 24 jaar voor Jos Geuens

Meteen neemt de provincie ook afscheid van Jos Geuens als gedeputeerde. Hij oefende deze functie uit sinds 1985 en is daarmee één van de langst zetelende gedeputeerden van Vlaanderen. Tal van realisaties kwamen tot stand onder zijn beleid.

Zo bouwde hij de provinciale groen- en recreatiedomeinen kwalitatief uit. Het Zilvermeer evolueerde van een 1ster camping naar een 5-sterrencamping en kreeg er een jachthaven, een ecocentrum en duikcentrum bij. De Schorre was vroeger een mistroostige kleiput en is nu een 'put vol pit' waar talloze evenementen hun thuis vonden zoals Mano Mundo en Tomorrowland. Op het visitekaartje van De Nekker in Mechelen zal binnenkort ook nog een zwembad prijken. De groendomeinen zoals het Rivierenhof werden omgevormd van statische natuurconsumptie naar gastvrije, educatieve natuureducatie.

Op het vlak van leefmilieu was hij ondermeer trendsetter op het vlak van integraal waterbeleid in Vlaanderen. Sinds de zware overstromingen in '98 investeerde de provincie Antwerpen fors in retentiebekkens en ecologische projecten. 15 jaar geleden startte de gedeputeerde ook met de uitbouw van milieueducatie in een periode toen daar nog geen sprake van was. En zelfs in de voorbije 3 jaar richtte Geuens nog 4 regionale landschappen, 12 waterschappen en 5 bosgroepen op waardoor hij gebiedsgericht beleid in de praktijk omzette. Daarnaast had hij een consequent milieuvergunningenbeleid.

Op het vlak van toerisme is hij de geestelijke vader van het fietsknooppuntennetwerk dat heel wat navolging heeft gekregen in Vlaanderen. En op het vlak van financiën realiseerde hij onlangs de tweede pensioenpeiler voor contractuele ambtenaren.

Gedeputeerde Geuens werkte ook nauw samen met gemeentebesturen om op die manier het bovenlokale karakter en nut van de provincie te beklemtonen. Dat had diverse vormen van regiovorming tot gevolg zoals gezondheidsregio's, sportregio's, bosgroepen enz. In heel wat van deze gevallen zag 'Vlaanderen' de meerwaarde van deze initiatieven. Het voorbije jaar was hij ook voorzitter van de VVP, Vereniging van de Vlaamse Provincies en pleitte hij voor een stevig kerntakendebat van de provincies. Jos Geuens blijft wel zetelen voor de sp.a in de provincieraad.

De pers heeft de mogelijkheid om Geuens en Röttger samen te fotograferen vlak voor de provincieraad om 14.20 uur. Indien u een interview wenst, kan u hen bereiken via het secretariaat van dhr. Geuens.

Praktische info
wanneer:
provincieraad: donderdag 17 december,14.30 uur
waar:
provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen