GroenLinks

GroenLinks krijgt meerderheid voor sluiten homohuwelijk op Aruba

15 december 2009

GroenLinks heeft vandaag een groot succes geboekt op het gebied van homorechten. De Tweede Kamer heeft een GroenLinks-motie aangenomen die het homohuwelijk binnenkort ook op de Nederlandse Antillen en Aruba mogelijk moet maken.

Tweede Kamerlid Ineke van Gent reageert opgetogen: Dit is grote winst voor homos op de eilanden. Tot nu toe weigerden de autoriteiten van de Nederlandse Antillen en Aruba het homohuwelijk te sluiten. Daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen, omdat anders een ongerechtvaardigd onderscheid in burgerschap dreigt binnen het koninkrijksverband. Discriminatie mag nergens in Nederland getolereerd worden. Dat betekent ook dat gelijke rechten voor homos actief uitgedragen moet worden. Niet alleen door de Nederlandse, maar ook door de Antilliaanse en Arubaanse overheden. En op Nederlands grondgebied, dus ook op de zogenoemde BES-eilanden, zullen homohuwelijken gewoon worden voltrokken.

Op de Nederlandse Antillen en Aruba kan het homohuwelijk momenteel niet gesloten worden. Sinds 2007 wordt het homohuwelijk alleen erkend op Aruba. Dat heeft de Hoge Raad toen besloten, nadat een echtpaar in hoger beroep was gegaan. De aangenomen motie roept ertoe op dat de Nederlandse overheid zich sterk zal maken voor het sluiten van homohuwelijken in de nieuw te vormen landen Sint Maarten, Curaçao en Aruba en deze landen met raad en daad ter zijde te staan. Maar belangrijker is dat voor de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die onder de nieuwe staatkundige verhoudingen een soort gemeenten worden, homohuwelijken niet alleen erkend, maar ook voltrokken zullen kunnen worden.

Ineke van Gent