Ingezonden persbericht


Scenariostudie internationale school Gelderland
Regio gaat voor nieuwbouw campus in Arnhem

Ter bepaling van de verdere ontwikkelingsstrategie rond de Arnhem International School (AIS), heeft de Stadsregio Arnhem Nijmegen onderzoek laten uitvoeren naar de haalbaarheid en effecten van verschillende mogelijke verbeteringsvarianten voor de AIS. Uit deze scenariostudie komt de nieuwbouw van een internationale school op de huidige locatie van het AIS Secondary in Arnhem, het beste naar voren. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de gemeenten Arnhem en Nijmegen, Regio De Vallei en de besturen van de AIS Primary & Secondary.

Al deze positieve uitgangspunten hebben er toe geleid dat genoemde partijen zich op 11 december jl. hebben gecommitteerd aan dit scenario. De ambitie is uitgesproken om nieuwbouw op de huidige locatie van AIS Secondary te realiseren. De AIS Secondary is gevestigd op het terrein van het Lorentz Lyceum. Het draagvlak onder de verschillende partijen - van bedrijven en instellingen tot overheden en scholen - is voor dit scenario het grootst. Door te kiezen voor 1 locatie wordt de kwaliteit van het onderwijs beter gewaarborgd, is een gegarandeerde doorstroming mogelijk van primary naar secondary én kan het personeel van beide onderwijslagen optimaal samenwerken. De AIS Primary is op dit moment gevestigd op het terrein van de Dr. Aletta Jacobsschool, 600 meter van het Lorentz Lyceum. Bovendien maakt de clustering het voor de school mogelijk om met 1 identiteit naar buiten te treden, wat het imago ten goede zal komen.

Het opzetten van dependances in Nijmegen en Wageningen is momenteel bedrijfseconomisch niet haalbaar. Deze leiden met de huidige leerlingaantallen tot meerkosten en risico's in de exploitatie van de hoofdvestiging. Bij sterke groei van het leerlingenaantal zouden dependances in de toekomst heroverwogen kunnen worden.

De Arnhem International School is een door het Nederlandse Ministerie van OCW en door de International Baccalaureate Organization erkende school die onderwijs biedt voor kinderen van 4 tot 18 jaar van Nederlandse en buitenlandse expats. Afgesproken is dat de AIS begin 2010 start met een haalbaarheidsonderzoek naar nieuwbouw op de huidige locatie van de AIS Secondary. Onderdeel hiervan is de investerings- en sluitende exploitatieopzet, waarvan inzicht in de benodigde middelen deel uitmaakt.

De gemeenten in de Stadsregio Arnhem Nijmegen willen in 2015 tot de meest innovatieve vestigingsgebieden van Nederland behoren. Een belangrijke factor daarbij is het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en kennisinstellingen. Of buitenlandse bedrijven en instellingen en werknemers al dan niet besluiten zich in de regio te vestigen, is onder andere afhankelijk van de aanwezigheid van goed internationaal onderwijs. Dit is bevestigd in het in 2008 uitgevoerde regionale behoefteonderzoek onder expats.

Op basis van de hiervoor genoemde regionale ambities en onderzoeken is reeds langere tijd overleg gaande tussen de gemeenten Arnhem en Nijmegen, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en de AIS over de bijdrage die door en via de AIS kan worden geleverd aan versterking van het vestigingsklimaat. Bij dat overleg heeft Regio De Vallei zich aangesloten. Regio De Vallei heeft vergelijkbare ambities ten aanzien van de ontwikkeling van 'Food Valley' tot vestigingsgebied voor kenniswerkers in de agrarische en voedingsmiddelensector.

Stadsregio Arnhem Nijmegen
Nijmegen,15 december 2009
Communicatie