Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
119 Vragen van de heer P. Zwanenberg
(ingekomen 10 november 2009
en antwoorden door het college verzonden d.d. 15 december 2009 )

Begraafplaats Kovelswade is een rijksmonument waar mensen niet alleen hun geliefden begraven maar waar het ook prachtig wandelen is. De laatste tijd krijgt GroenLinks signalen dat het onderhoud van de begraafplaats niet is zoals het zou moeten zijn. Verval hoort bij het leven maar Kovelswade moet natuurlijk goed onderhouden worden. Dat leidt bij de GroenLinks fractie tot de volgende vragen:


1. Bent u bekend met achterstallig onderhoud op begraafplaats Kovelswade? Zo ja, wat is volgens u de reden hiervan? De begraafplaatsen hebben door daling van het aantal begravingen te maken met vermindering van de opbrengsten, waardoor we minder kunnen uitgeven aan het onderhoud van de begraafplaatsen. In de Verantwoording 2008 hebben wij u een nadeel op de beheerkosten begraafplaatsen moeten melden, waardoor in 2009 een strakkere budgetdiscipline is toegepast. Hierdoor hebben we het onderhoudsniveau op een lager ambitieniveau moeten stellen dan de bezoekers van de begraafplaatsen gewend zijn.


2. Onlangs is de programmabegroting 2010 in de raad vastgesteld. Wat is het effect van de bezuinigingen op beheer van de openbare ruimte volgens u op het onderhoud van begraafplaatsen in het algemeen en Kovelswade in het bijzonder?

De begroting 2010 leidt niet tot bezuinigingen op het onderhoud van de begraafplaatsen,er is zelfs iets meer ruimte dan in het lopende jaar om het terreinonderhoud uit te voeren. Daarnaast staat een investering in wacht- en toiletruimte op begraafplaats Soestbergen op het programma, waarmee tegemoet wordt gekomen aan een wens van bezoekers en uitvaartondernemers.


3. Is het college het met GroenLinks eens dat begraafplaatsen als Kovelswade goed onderhouden dienen te worden? Zo ja, wat is het college van plan hier aan te gaan doen?

Ja, de begraafplaatsen vervullen een bijzondere functie binnen de samenleving. Voor het onderhoud van de graven en gedenkstenen heeft uw raad bij het vaststellen van de Programmabegroting 2010 ingestemd met een beperkte tariefverhoging van 10% van de begraafrechten om het teruglopend aantal begravingen en de hieruit volgende vermindering van de inkomsten op te vangen. Daarnaast hebben wij besloten de exploitatie begraafplaatsen nader te bezien, om meer inzicht te krijgen in de knelpunten en mogelijke efficiencyverbeteringen.

---- --