Ingezonden persbericht


Historisch lage rente wordt niet doorberekend aan de klant

Banken rekenen veel te forse hypotheekrente

Huizenbezitters profiteren nauwelijks mee van de sterk gedaalde rente op de geldmarkt. Terwijl de rente op spaarrekeningen scherp gedaald zijn, kennen de rentetarieven voor een hypotheek slechts een lichte correctie. Juist nu een lagere hypotheekrente veel leed op de woningmarkt kan voorkomen, houden banken het voordeel aan zichzelf.

Dat concludeert de website Woonnieuws.nl op basis van eigen onderzoek. De website houdt de ontwikkeling van de hypotheekrente wekelijks bij. Zij berekent een index op basis van de 5-jaars hypotheektarieven van alle grote banken. Het afgelopen jaar is de hypotheekrente afgenomen met 0,45 procent. In dezelfde periode is het Euribor-tarief, de rente die banken elkaar onderling in rekening brengen, maar liefst 3,1 procent gedaald. Banken zouden dus veel goedkopere hypotheken kunnen verstrekken.

"Een gemiste kans", zegt woordvoerder Rob Keijzer van de website. "Juist op dit moment veroorzaakt het hoge hypotheektarief veel problemen. Starters kunnen geen huis betalen, doorstromers blijven afwachten en er ontstaat een grote werkloosheid in de bouwbranche, doordat nieuwbouwprojecten stokken. Dit zou in één keer opgelost zijn als de hypotheekrente stevig zou dalen."

Keijzer noemt het uiterst opmerkelijk dat die daling niet plaatsvindt. "Dat banken na de kredietcrisis een reëlere risico-opslag zijn gaan rekenen is begrijpelijk. Maar dit is buiten proportie. Aan het begin de kredietcrisis zou de onderlinge concurrentie tot zeer scherpe hypotheekrentes hebben geleid. Percentges tot 3% zouden momenteel mogelijk moeten zijn. Maar momenteel potten de banken liever op om hun financiële reserves te verstevigen. De sector heeft blijkbaar even geen zin in gezonde concurrentie."

Woonnieuws.nl roept banken op om scherpere tarieven te hanteren. "Op die manier laten banken zich van hun positieve kant zien. Na alle ellende van het afgelopen jaar heeft de consument daar wel behoefte aan".

Achtergrond
Zie http://www.woonnieuws.nl/artikel/54/banken-rekenen-veel-te-forse-hypotheekrente-- voor het volledige artikel.

De Hypotheekrenteindex van Woonnieuws.nl
De hypotheek rente index geeft de ontwikkeling weer van de hypotheek rente in Nederland. Woonnieuws.nl houdt de ontwikkeling van deze index wekelijks bij. De hypotheekrente index is gebaseerd op de actueel gepubliceerde rentepercentages van de grootste hypotheekverstrekkers in Nederland. Het indexcijfer is het gemiddelde van de rentepercentages die deze grote hypotheekverstrekkers in Nederland rekenen voor een hypotheek die voor 5 jaar vaststaat.

Euribor
Voor het bepalen van de tarieven van een groot aantal financiële producten, waaronder hypotheken, gebruiken veel banken de Euribor rente tarieven als basis. Het Euribor rente tarief is het tarief waartegen een aantal Europese banken elkaar onderling korte termijn leningen kunnen verstrekken. Normaal gesproken zullen de tarieven voor verschillende financiële producten dus ook wijzigen nadat de Euribor rente gewijzigd is.

Positief of negatief?
Het afgelopen jaar zijn zowel de hypotheek rente als het Euribor rente tarief afgenomen. De daling van de hypotheek rente is positief voor zowel huizenbezitters als huizenkopers. Huizenbezitters met een variabele rente profiteren direct van de lagere rente tarieven, aangezien hun maandlasten direct afnemen. Daarnaast hebben woningkopers die een nieuwe hypotheek afsluiten de mogelijkheid om de lagere rente voor een langere periode vast te leggen. Zie http://www.woonnieuws.nl/hypotheekrente-index voor meer informatie.

Groot verschil in daling
Op zich ervaart de consument dus positieve effecten van het feit dat de hypotheek rente het afgelopen jaar is afgenomen, maar het grote verschil tussen de afname van de hypotheek rente en het Euribor tarief verdient extra aandacht. Volgens Woonnieuws.nl is de hypotheek rente index tussen 1 december 2008 en 30 november 2009 afgenomen met 0.45 procent. Het Euribor tarief daarentegen laat in dezelfde periode een veel grotere daling zien, namelijk 3.102 procent. De vraag is waarom het Euribor tarief zo sterk kan dalen zonder dat de banken dit verschil doorberekenen aan de consument. De hypotheekkosten van de consument zouden wellicht nog verder omlaag kunnen en dit zou het in deze tijd van recessie gemakkelijker maken om een huis te kopen. Het grote verschil in afname van de twee verschillende tarieven wijst er op dat banken een veel hogere risico-opslag hanteren dan een jaar geleden.



Ingezonden persbericht