Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 december 2009

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris


1. Opening en mededelingen
De besluitenlijst van de vergadering van 8 december 2009 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

09.19717 Samenwerking regio Alkmaar e.o.
Bruinooge
Probleemstelling:
De stuurgroep onderzoek regionale samenwerking Alkmaar e.o. heeft een analyse en een plan van aanpak goedgekeurd. Afgesproken is dat de resultaten via een gemeenschappelijke brief aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten wordt gestuurd. Bij de brief wordt de analyse als bijlage meegestuurd.

Besluit:
Bijgevoegde brief aan de gemeenteraad te sturen.

09.19606 Rapportage Publiekszaken (Omnibusonderzoek 2009) Bruinooge
Probleemstelling:

- Publiekszaken wil weten of de bekendheid met de servicenormen (`service en kwaliteit binnen de afgesproken tijd') sinds de nulmeting in 2008 al of niet is toegenomen, of er iets is veranderd in de wijze waarop burgers kennis hebben genomen van de servicenormen en of er iets is veranderd in de waardering van de tegenprestatie.

- Naast de vraag op welke dagdelen een bezoek aan de publieksbalies meestal het beste uitkomt, wil Publiekszaken graag weten of burgers op de hoogte zijn van de mogelijkheid om van tevoren een afspraak te maken, of men verwacht daar gebruik van te zullen maken en wat de redenen zouden zijn om geen afspraak te maken.


- Binnenkort wordt het mogelijk om gemeentelijke diensten zoals paspoort of identiteitsbewijs in iedere gemeente aan te vragen of te vernieuwen. De vraag is in welke gemeente burgers verwachten dit te gaan doen en welke factoren daarbij een rol spelen (zoals service en wachttijden, prijs, avondopenstelling e.d.).

Besluit:

1. Kennis te nemen van de resultaten van het onderzoek m.b.t. het onderwerp Publiekszaken.

2. In te stemmen met de beleidsaanbevelingen m.b.t. het onderzoek.

09.19727 Wijziging Bevoegdhedenregister
Bruinooge/Binnendijk/
V.Dam
Probleemstelling:
Het Bevoegdhedenregister dient gewijzigd te worden omdat onder meer in het kader van de veranderplannen " Samen Doen" is besloten de verantwoordelijkheid voor de vergunningen en ontheffingen op grond van de Algemene plaatselijke verordening, die een relatie hebben met de buitenruimte, onder te brengen bij de sector Stadsbeheer. Daarnaast heeft de kerntakendiscussie bij de Politie ertoe geleid om de afhandeling van o.a. aanvragen om vergunning of ontheffing, die nu door de afdeling Bijzondere Wetten van de politie worden uitgevoerd, eveneens bij de sector Stadsbeheer onder te brengen.
Ook de bevoegdheid tot handhaving valt daaronder.

Besluit:
Het college van b & w c.q. de burgemeester besluit(en):
1. Aan het hoofd van de sector Stadsbeheer, gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3:60 van het Burgerlijke Wetboek, de bevoegdheden te verlenen zoals vermeld in de bij dit besluit behorende bijlage 1.

2. De geldende besluiten waarbij deze bevoegdheden (eerder) zijn verleend aan het hoofd van de sector Stadsbeheer, het hoofd van de sector Stadsontwikkeling, het hoofd van de sector Realisatie, de korpschef regionaal politiekorps Noord-Holland-Noord en de commandant van de Brandweer en rampenbestrijding gelijktijdig in te trekken.

3. Te bepalen dat ondermandaat/ondervolmacht/ondermachtiging is toegestaan voor zover en onder de voorwaarden zoals vermeld in de bij dit besluit behorende bijlage 1.

4. Vast te stellen de bij dit besluit behorende bijlage 2, waarin de plaatsvervangers van het hoofd van de afdeling Gebruik en Vergunningen Buitenruimte van de sector Stadsbeheer worden aangewezen.
5. De besluiten 1 tot en met 4 bekend te maken in de rubriek Officiële Mededelingen van het Alkmaars Nieuwsblad.

6. Dat de besluiten 1 tot en met 4 op 1 januari 2010 in werking treden.
7. Deze besluiten te verwerken in het Bevoegdhedenregister.

2

09.19649 Stichting Beheer Collectie Lucebert
Meijer
Probleemstelling:
Op 3 december 2009 is de Stichting Yxie opgericht. Deze stichting heeft onder meer tot doel om YXIE te gaan exploiteren. De thans op te richten Stichting Beheer Collectie Lucebert zal de schilderijencollectie gaan beheren. Zie verder de toelichting.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgevoegd ontwerpbesluit tot oprichting van en deelname in de Stichting Beheer Collectie Lucebert.

2. Uw ontwerpbesluit voor te leggen om wensen en bedenkingen voor te leggen aan de gemeenteraad conform bijgevoegde brief.

09.19672 TMC Effectrapportage en concept jaarverslag RMC-functie over het schooljaar Meijer 2008-2009

Probleemstelling:
Alkmaar is als contactgemeente verplicht om jaarlijks een rapportage van de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie te maken voor de regio Noord Kennemerland en deze aan het Ministerie van OC en W te sturen vóór 1 december. Dit gebeurt in een door het ministerie opgelegd format, de effectrapportage. Deze effectrapportage is reeds in concept naar het rijk gestuurd, maar moet nog worden vastgesteld. De RMC-functie maakt hiernaast een lezersvriendelijker jaarverslag over de acties en resultaten in het schooljaar 2008-2009. Dit stuk wordt u nu eveneens aangeboden. Het jaarverslag zal in een gedrukte versie aangeboden worden aan de leden van de commissie en andere belanghebbenden.

Besluit:

1. De effectrapportage RMC over het schooljaar 2008-2009 vast te stellen.
2. Deze ter kennisname aanbieden aan de commissie samenlevingszaken.
3. Kennis te nemen van het RMC jaarverslag 2008-2009.

09.19299 Voorgenomen wijziging gebruik bij vervreemding recht van erfpacht Oude Kanaaldijk 3 Meijer
Probleemstelling:
De gemeente heeft een verzoek ontvangen via de makelaar van Rollebol Kindercentra B.V., de koper van het pand Oude Kanaaldijk 3, om het erfpachtperceel te mogen gebruiken voor kinderopvang.
Voor het perceel Oude Kanaaldijk 3 is in de huidige erfpachtakte bepaald dat het perceel uitsluitend gebruikt mag worden voor de bouw en instandhouding van een pand bestemd tot dansinstituut. Sinds de uitgifte van dit perceel in 1994 is het tot op heden aldus in gebruik geweest door dansschool Verbiest. Bij de vervreemding van het recht van erfpacht heeft de nieuwe erfpachter op grond van artikel 7 leden 1 en 2 van de erfpachtuitgifte-akte toestemming nodig van het college van burgemeester en wethouders omdat het voorgenomen gebruik een ander is dan het bovenvermelde. Bestemmingsplantechnisch is er geen bezwaar blijkens een schrijven d.d. 17 september 2009 aan Rollebol namens uw college verstuurd vanuit de afdeling Bouwen. Er is ook geen reden om vanuit een ander gemeentelijk oogpunt bezwaar te maken tegen dit gewijzigd gebruik.
3

Bij een verandering van het gebruik van het in erfpacht uitgegeven perceel kan op grond van de Algemene bepalingen voor uitgifte in voortdurende erfpacht 1978, art. 21 lid 5 sub b het college indien een veranderd gebruik van de grond en/of de opstallen naar haar oordeel daartoe aanleiding geeft, de canon herzien op basis van de werkelijke waarde van de grond.
De thans geldende canon bedraagt op jaarbasis 12.880,00 ( 6,45/m²). De canon die gehanteerd zou worden bij nieuwe uitgifte in erfpacht voor sociaal culturele doeleinden, waar het gebruik voor kinderopvang onder geschaard kan worden, bedraagt op basis van de Nota Grondprijzen 2009 minimaal 5,32/m² (4,75% x 112,00/m²). Daarom is er geen aanleiding om de huidige canon aan te passen.

Besluit:

1. In te stemmen met wijziging van het gebruik van het erfpachtperceel kadastraal bekend gemeente Alkmaar, sectie K nr. 2834, plaatselijk bekend Oude Kanaaldijk 3 van dansinstituut naar kinderopvang.
2. De reeds marktconforme canon niet aan te passen, maar te handhaven op het huidige bedrag van 12.880,00.

09.19678 Grondexploitatie en krediet Wagenmakersstraat Meijer
Probleemstelling:
In 2004 zijn Bouwfonds en de gemeente een raamovereenkomst aangegaan welke betrekking heeft op zowel het voormalig Stoel & Van Klaverenterrein als de Wagenmakersstraat. In voornoemde raamovereenkomst zijn afspraken gemaakt over o.a. de verwerving van de woningen in de Wagenmakersstraat door de gemeente. Tevens is hierin bepaald dat de gemeente de grond na sloop van de woningen zal overdragen aan Bouwfonds. De koopsom is het saldo van de kostprijs minus de toegekende IPSV-subsidie, zodat er sprake is van een sluitende grondexploitatie. De grondexploitatie alsmede het daarop gebaseerde krediet dient door de gemeenteraad vastgesteld te worden.

Besluit:
Akkoord te gaan met bijgevoegd raadsvoorstel en deze aan de gemeenteraad aan te bieden.

09.19726 Afvalbeleidsplan 2010-2014
Binnendijk
Probleemstelling:
Op basis van een Startnotitie (spoorboekje) is er gekozen voor een interactieve werkwijze voor de totstandkoming van het afvalplan. In het college van 24 augustus heeft het college de startnotitie behandeld en ingestemd met de gekozen aanpak. In de Keuzenotitie zijn een viertal vragen geformuleerd die aan de commissie SOB zijn voorgelegd om op hoofdlijnen keuzes te maken voor de afvalkoers voor de komende jaren te bepalen.
Op basis van de antwoorden van de commissie SOB is het Afvalbeleidplan Alkmaar 2010 -2014 opgesteld.

Besluit:

1. In te stemmen met de inhoud van het Afvalbeleidsplan Alkmaar 2010 - 2014.
2. Het afvalplan ter advisering voor te leggen aan de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer.

3. Het afvalplan ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad.
4

09.19708 Voortgang Stedelijk Kompas
V.Veen
Probleemstelling:
In november j.l. nam het college kennis van de Voortgangsnotitie Stedelijk Kompas, en bood deze vervolgens ter kennisname aan aan de raadscommissie Samenlevingszaken. Vanuit genoemde commissie is de wens geuit de notitie in haar vergadering van januari a.s. te bespreken, één en ander in samenhang met de reactie van het college op de motie van de raad betreffende de openingstijden van het aanloopcentrum van de Brijder.

Besluit:

1. Kennis te nemen van de Voortgangsnotitie Stedelijk Kompas Alkmaar.
2. De genoemde voortgangsnotitie ter oriënterende bespreking aan te bieden aan de raadscommissie Samenlevingszaken.

3. De resultaten van de bespreking van de voortgangsnotitie in de commissie in het college te behandelen.

09.19806 Regionale Wmo-agenda
V.Veen
Probleemstelling:
In november j.l. stelde het college de regionale Wmo agenda vast in de vorm van de zogenaamde PONK-verklaring, en bood deze vervolgens ter kennisname aan aan de raadscommissie Samenlevingszaken. Vanuit genoemde commissie is de wens geuit de notitie in haar vergadering van januari a.s. te bespreken.

Besluit:

1. In te stemmen met het ter bespreking aanbieden van het commissievoorstel aan de commissie Samenleving van 19 januari 2010.

2. De resultaten van de bespreking van het commissievoorstel te betrekken bij de implementatie van de regionale Wmo agenda.

09.19447 Categorale regeling voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten V.Veen
Probleemstelling:
Tijdens de behandeling van het beleidskader minimabeleid d.d. 11 juni 2009 heeft de gemeenteraad besloten in te stemmen met het beleidskader. Hierin heeft het college een categorale regeling voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten aangekondigd. Dit omdat zij voor extra uitgaven komen te staan door hun beperking vanwege hun handicap of leeftijd, waarvoor het minimabeleid nu nog geen of onvoldoende ondersteuning biedt.
Dit betreft een voorstel tot uitwerking hiervan.

Besluit:

1. In te stemmen met de voorgestelde categorale regeling ouderen, chronisch zieken en gehandicapten m.i.v. 1 januari 2010 en dit op te nemen in de beleidsregels bijzondere bijstand.

2. Conform eerdere besluitvorming (college 24 maart 2009, raad 11 juni 2009) de structurele kosten 300.000 te dekken uit de financiële ruimte Wmo
5

budget en in de eerstvolgende begrotingswijziging de gelden over te hevelen van programma Zorg naar programma Werk en Inkomen.
3. Kennis te nemen dat het Platform Sociale Zekerheid Alkmaar en het Cliënten Platform Wmo Alkmaar om een reactie is gevraagd, waarbij gebruik is gemaakt van de opbouwende suggesties.

4. Dit voorstel ter kennis te brengen aan de commissie Samenlevingszaken.


09.19443 Computerregeling voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen V.Veen
Probleemstelling:
Tijdens de behandeling van het beleidskader minimabeleid d.d. 11 juni 2009 heeft de gemeenteraad besloten in te stemmen met het beleidskader onder voorwaarde (amendement 16.1) dat er een computerregeling voor kinderen uit arme gezinnen komt. Dit betreft een voorstel tot uitwerking hiervan.

Besluit:

1. In te stemmen met het opnemen van een computer voor kinderen van 12 t/m
17 jaar in het bijzondere bijstandsbeleid, onderdeel duurzame gebruiksgoederen m.i.v. 1 januari 2010.

2. De lasten te verantwoorden binnen het bestaande budget bijzondere bijstand.
3. Deze nota ter kennisname aan de commissie Samenlevingszaken aan te bieden.

09.19190 Koopzondagen 2010 met een betaald parkeerregiem (obv de parkeer- Alsemgeest verordening 2010)

Probleemstelling:
In de parkeerverordening 2010 staat het begrip Koopzondag als volgt omschreven: Door burgemeester en wethouders in een officieel besluit afgekondigde koopzondagen.
Op grond van bijgevoegd besluit van het hoofd Gebruik en vergunningen buitenruimte d.d. 16.11.2009 kunnen thans voor 2009 de koopzondagen worden vastgesteld waarop betaald parkeren en/of vergunninghoudersparkeren van kracht is in de binnenstad en de wijken met een parkeerregiem.
Het betreft zoals gebruikelijk en vastgelegd in art. 10 van de Verordening Winkeltijden Alkmaar de koopzondagen in de binnenstad op iedere eerste zondag van de maand (de 1e zondag van april is Pasen, in plaats daarvan wordt 28 maart aangewezen) + een drietal koopzondagen rond Sinterklaas en Kerst. Voorts is ook zondag 13 juni aangewezen als koopzondag vanwege Kaaskoppenstad.
Dit voorstel is besproken in en heeft de instemming van het zgn. Koopzondagenoverleg waarin winkeliers- en brancheverenigingen en de KvK zitting hebben.

Besluit:
De volgende data voor 2010 aan te wijzen als dagen waarop er een koopzondag geldt, zoals vastgelegd in artikel 1 onder p. van de vigerende parkeerverordening: 3 januari, 7 februari, 7 maart, 28 maart, 2 mei, 6 juni, 13 juni, 4 juli, 1 augustus, 5 september, 3 oktober, 7 november, 28 november, 5 december, 12 december, 19 december.


6

09.19257 Vaststellen stedenbouwkundig plan/beeldkwaliteitplan/welstandscriteria en Alsemgeest grondexploitatie Vroonermeer Noord

Probleemstelling:
De gemeenteraad wordt voorgesteld de grondexploitatie en het beeldkwaliteitplan vast te stellen.

Besluit:

1. Het beeldkwaliteitplan en de welstandscriteria (november 2009) voorleggen aan de gemeenteraad om gewijzigd vast te stellen.

2. De gemeenteraad door middel van bijgevoegd raadsvoorstel en ­besluit te vragen in te stemmen met de grondexploitatie Vroonermeer-Noord en met garantstelling voor te innen subsidie ad 900.000. Van deze 900.000 kan
400.000 worden gedekt uit de Dekkergelden.


09.19714 Afhandeling punten raad betreffende De Mare V.Dam
Probleemstelling:
Het project de Mare heeft het afgelopen jaar aanzienlijke vorderingen gemaakt;
- het winkelcentrum is opgeknapt en feestelijk geopend,
- de Spilstraat wordt, conform een samen met een bewonersgroep opgestelde ontwerp, in uitvoering genomen,

- samen met een bewonerswerkgroep is een ontwerp opgesteld voor de Eilandenbuurt.
Er is nog een aantal punten die het college op korte termijn wil realiseren, namelijk de uitvoering van blindegeleidelijnen in het Winkelcentrum en de uitvoering van het ontwerp van de Eilandenbuurt. Gevraagd wordt om de raad voor te stellen om krediet beschikbaar te stellen voor de blindegeleidelijnen en daarnaast het in de begroting
2010, onderdeel investeringsplan, beschikbare budget ad 250.000 jaarschijf 2012 naar jaarschijf 2011 over te brengen ten behoeve van de uitvoering van het ontwerp van de Eilandenbuurt. In de ontwerp begroting 2011 kan dit verwerkt worden.

Besluit:
In te stemmen met het raadsvoorstel "voortgang de Mare".


09.19440 Aangaan gemeenschappelijke regeling en dienstverleningsovereenkomst belastingen V.Dam Alkmaar ­ Bergen

Probleemstelling:
De gemeente Bergen heeft de gemeente Alkmaar verzocht samen te werken bij de heffing en invordering van belastingen en de uitvoering van de wet WOZ. Hierbij wordt uitgegaan van het model waarin Alkmaar deze taken voor de gemeente Bergen uitvoert. Op 23 juni 2009 respectievelijk 2 juli 2009 hebben de gemeenteraden van Bergen en Alkmaar, unaniem de colleges van burgemeester en wethouders toestemming verleend hiertoe ingaande 1 januari 2010 een gemeenschappelijke regeling aan te gaan.

Besluit:
Vast te stellen de gemeenschappelijke regeling belastingen Alkmaar ­ Bergen en de daarop gestoelde dienstverleningsovereenkomst.

7


09.19231 Indexering 2011 Gemeenschappelijke Regelingen V.Dam
Probleemstelling:
Op 1 december jl. heeft het college ingestemd met de uitgangspunten voor indexering van gemeentelijke bijdragen aan gemeenschappelijke regelingen en de omgang met weerstandsvermogen c.q. algemene reserve. Hierin is ook afgesproken dat Alkmaar de Veiligheidsregio voor 1 januari 2010 informeert over de loon- en prijsontwikkeling t.b.v. het opstellen van de begroting 2011.
Daarnaast is het wenselijk om de overige gemeenschappelijke regelingen op de hoogte te stellen van de uitgangspunten en specifiek de indexering voor 2011.

Besluit:

1. Voor de gemeenschappelijke regelingen uit te gaan van de nullijn voor zowel de loon- als de prijsontwikkeling in 2011 en de deelnemende gemeenten te informeren.

2. Voor de Veiligheidsregio de structurele doorwerking uit 2009 en 2010 vast te stellen op 0% en de Veiligheidsregio hierover via bijgaande brief te informeren.

3. De overige gemeenschappelijke regelingen hierover en de uitgangspunten via bijgaande brief te informeren.


8

---- --