Koninklijke Familie aanwezig bij uitreiking Prins Claus Prijs

Hare Majesteit de Koningin en Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prins Friso, Prinses Mabel, Prins Constantijn en Prinses Laurentien zijn woensdagmiddag 16 december 2009 in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam aanwezig bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs aan de Colombiaanse architect Simón Vélez. De prijs wordt uitgereikt door Prins Constantijn, die samen met Prins Friso erevoorzitter is van het Prins Claus Fonds.

Dit jaar staan de Prins Claus Prijzen in het teken van cultuur en natuur. Met het thema wil het Prins Claus Fonds de aandacht vestigen op de ingenieuze wijze waarop individuen, groepen en organisaties de natuur gebruiken in hun werk en daarmee balans brengen in de relatie tussen mens en natuur.

De prijswinnaar Simón Vélez (1949) heeft door zijn esthetische en technische vernieuwingen de mogelijkheden van bamboe als bouwmateriaal aanzienlijk vergroot. Zijn innovaties transformeerden een van 's werelds oudste bouwmaterialen tot een modern materiaal dat aan de meest strikte internationale bouwvoorschriften voldoet. De architect Vélez wordt door het Prins Claus fonds geëerd voor het benadrukken van de essentiële relatie tussen duurzame ontwerpactiviteiten en sociale ontwikkeling. De prijs voor Vélez bedraagt ¤ 100.000. Tien andere laureaten zullen hun prijs van ¤ 25.000 uit handen van de Nederlandse ambassadeurs in hun eigen land in ontvangst nemen.

De Prins Claus Prijzen worden door het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling sinds 1997 jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in met name Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben. Het Fonds eert de laureaten voor hun oeuvre en inzet op het gebied van cultureel en maatschappelijk engagement.