Gemeente Rotterdam

Voor de negentiende keer reikt de gemeente Rotterdam op 16 december tijdens de Planpresentatie de Bouwkwaliteitsprijs uit. De prijs gaat naar het beste Rotterdamse bouwproject van het afgelopen jaar.

Dat is niet noodzakelijk het meest experimentele of opvallende bouwwerk. Een groot aantal kwaliteitscriteria speelt een rol bij de beoordeling. Bovendien telt ook de waardering van de bewoners mee. Het winnende gebouw levert in ieder geval een belangrijke bijdrage aan Rotterdam als aantrekkelijke woonstad. Op zaterdag 14 november zal de jury de vijf genomineerde projecten bezoeken.

Een winnend project moet, op exeptionele wijze, bijdragen aan de aantrekkelijkheid van Rotterdam als woonstad, de kwaliteiten van een locatie benutten en de leefbaarheid en sociale structuur van een wijk versterken. En een winnaar van de Bouwkwaliteitsprijs vervult in ieder geval de woonbehoefte van vele generaties Rotterdammers.

Rotterdamse bouwprojecten van minimaal vijftien woningen die tussen eind juni 2008 en begin juli 2009 zijn opgeleverd, komen in aanmerking voor de Bouwkwaliteitsprijs. Een interne jury van gemeentelijke deskundigen heeft al deze projecten aan de hand van de vastgestelde kwaliteitscriteria beoordeeld. Gelet is op de architectonische, stedenbouwkundige, bouwtechnische en markttechnische kwaliteiten en op de voortgang van het bouwproces.

In de beoordeling zijn ook de uitkomsten van een enquete onder de bewoners meegenomen.

Na twee selectierondes heeft de interne jury op grond van de vele criteria vijf projecten genomineerd. De vijf genomineerden zijn:

Project: The Red Apple

Opdrachtgever: PWS Rotterdam

Architect: KCAP

Aannemer: Bouwcombinatie Heijmerink-J.P. van Eesteren v.o.f.

Project: Le Medi

Opdrachtgever: Com. Wonen / ERA Contour / Woonbron

Architect: Geurst & Schulze i.s.m. Korteknie Stuhlmacher

Aannemer: ERA Bouw Contour

Project : Schiecentrale

Opdrachtgever: PWS Rotterdam

Architect: Mei Architecten en Stedenbouwers

Aannemer: Besix

Project: Nesselande Badplaats

Opdrachtgever: Volker Wessels Vastgoed BV

Architect: Buro Beb / C. Boot

Aannemer: Boender & Maasdam

Project: Klinkenburg

Opdrachtgever: Vestia Rotterdam Zuid

Architect: DKV Architecten

Aannemer: Bouwbedrijf Remmers BV

De externe jury bestaat ieder jaar uit zes deskundigen die ieder op hun eigen specifieke wijze vakkennis inbrengen op onder andere het gebied van wonen, stedenbouw, architectuur en bouwtechniek. Dit jaar bestaat de jury uit de volgende deskundigen; Kees Rijnboutt van RijnbouttVanderVossenRijnboutt, Bram Lopik van QX Vastgoed, Mieke Wetering van Gemeente Den Haag, Jacques de Brouwer van Bedaux de brouwer Architecten BV, Edzo Bindels van West 8 Urban Design & Landscape en Ben Noorlander van Woningbouwvereniging Ons Doel.

Op 14 november aanstaande zal de jury de vijf genomineerde gebouwen bezoeken en beoordelen. Aan het einde van de dag, na het juryberaad, zal de winnaar bekend zijn. De winnaar wordt echter pas bekend gemaakt tijdens de Planpresentatie op 16 december 2009!

Bron: Bestuursdienst, 11-11-2009