Gemeente Echt-Susteren


Raadsvergadering woensdag 16 december

Op woensdag 16 december om 19.00 uur vergadert de gemeenteraad van Echt-Susteren. In verband met het aantal te behandelen stukken zal de raad op 17 december om 19.00 uur verder vergaderen. In onderstaande agenda kunt u zien dat er een verdeling van agendapunten over deze twee dagen is gemaakt, met dien verstande dat de vergadering op 16 december wordt geschorst na de afhandeling van het laatste agendapunt doch uiterlijk om 23.00 uur, waarna de vergadering op 17 december om 19.00 uur wordt voortgezet.

U kunt deze openbare vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering live te volgen op de televisie en de radio via Lokale Omroep Echt-Susteren. Op internet is de vergadering live te beluisteren via www.loesfm.nl.

16 december 19:00 uur


1. Opening en mededelingen

De raadsvergadering wordt door de voorzitter officieel geopend met een gebed. Daarna heeft de voorzitter de gelegenheid enkele mededelingen van huishoudelijke aard te doen.


2. Voorstel tot vaststelling van de definitieve agenda

De raad wordt voorgesteld de agenda voor deze vergadering definitief vast te stellen.


3. a. Voorstel tot vaststelling van de besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 15 oktober 2009

Alle besluiten die de raad in een raadsvergadering neemt, worden genoteerd op een besluitenlijst. Deze besluitenlijst stelt de raad in de eerstvolgende vergadering vast. De raad wordt nu voorgesteld de besluitenlijst van de raadsvergadering van 15 oktober vast te stellen.

b. Voorstel tot vaststelling van de besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 12 november 2009

Alle besluiten die de raad in een raadsvergadering neemt, worden genoteerd op een besluitenlijst. Deze besluitenlijst stelt de raad in de eerstvolgende vergadering vast. De raad wordt nu voorgesteld de besluitenlijst van de raadsvergadering van 12 november vast te stellen.


4. Tijdelijke regels Wet investeren in Jongeren

De Wet Investeren in Jongeren (WIJ) is op 1 oktober in werking getreden. Deze wet regelt dat personen jonger dan 27 jaar geen recht meer hebben op bijstand, maar de gemeente deze jongeren wel een werkleeraanbod moet doen. Het college is bezig met de voorbereiding van beleid over dit onderwerp. Het college stelt de raad nu voor tijdelijke regels vast te stellen zo lang het beleid nog in voorbereiding is.


5. a. Verordening regelende de heffing en de invordering van rechten voor het gebruik van

de algemene begraafplaatsen in de gemeente Echt-Susteren 2010

b. Verordening op de heffing en invordering van leges 2010

c. Verordening op de heffing en invordering van rioolrechten 2010

d. Verordening op de heffing en invordering regelende tarieven wegens dienstverlening

aan derden 2010

e. Verordening op de heffing en invordering van onroerende-zaakbelasting 2010

f. Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten

2010

g. Verordening op de heffing en invordering van staangeld 2010

Elk jaar in de raadsvergadering van december stelt de gemeenteraad een aantal verordeningen vast waarin wordt aangegeven hoe hoog de tarieven voor bepaalde diensten en belastingen volgend jaar zullen zijn. Het gaat dan om tarieven voor het gebruik van de algemene begraafplaatsen, leges, rioolrechten, toeristenbelasting, dienstverlening aan derden (bijvoorbeeld paspoorten), onroerende zaak belasting, afvalstoffenheffing en reinigingsrechten en staangelden. Het college heeft deze zeven verordeningen voorbereid en stelt de raad nu voor deze voor 2010 vast te stellen.


6. Uitwerking bestuursopdracht fysieke veiligheid en brandweerzorg: voorlopig ontwerp kazerne met oefenterrein en financiële onderbouwing

In mei van dit jaar heeft de raad de bestuursopdracht fysieke veiligheid en brandweerzorg vastgesteld. Het college heeft deze bestuursopdracht uitgewerkt en stelt de raad nu voor in te stemmen met het voorlopig ontwerp van een nieuwe brandweerkazerne met oefenpost. De raad wordt ook gevraagd de benodigde extra gelden ter beschikking te stellen en de hiervoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


7. Procesdocument Visie 2020

Op 12 februari 2009 heeft de raad âEcht veelzijdig Susteren - ontwerp strategische visie 2020â vastgesteld. Deze visie geeft op hoofdlijnen aan hoe de gemeente er in 2020 uit zou moeten zien. Deze visie moet verder worden uitgewerkt. Een procesdocument waarin staat hoe die uitwerking moet gebeuren is opgesteld. De noodzakelijke randvoorwaarden om tot een goede uitwerking te kunnen komen ontbreken echter. Het is van belang deze randvoorwaarden te creëren voordat met de uitwerking van de ontwerpvisie wordt gestart. De raad wordt gevraagd het procesdocument vast te stellen en een regiogroep in te stellen die de nodige randvoorwaarden gaat creëren.


8. Verordening wet geurhinder en veehouderij gemeente Echt-Susteren 2009

In de Wet geurhinder en veehouderij is vastgelegd welke geurnormen gelden voor veehouderijbedrijven. Deze wet geeft ook aan welke marges de gemeente heeft om af te wijken van de normen. Het college heeft onderzocht of het mogelijk is de geurnormen te verhogen zonder gevolgen voor de omwonenden. Dat blijkt mogelijk te zijn. Om dit echter goed te regelen moet de gemeente volgens de wet een verordening opstellen, waarin is opgenomen welke normen waar gelden. Het college heeft deze verordening voorbereid en stelt de raad nu voor deze verordening vast te stellen.


9. Beslissing op bezwaar Gebroekerstraat 9

In een bestemmingsplan is beschreven waar welke bebouwing en welke activiteiten zijn toegestaan. De gemeenteraad heeft in april van dit jaar besloten geen medewerking te verlenen aan een verzoek om de bestemming van het perceel Gebroekerstraat 9 (Echt) te wijzigen van âtuinâ in âwoondoeleindenâ. De indiener van het verzoek heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de raad. Het bezwaar is voorgelegd aan de bezwaarschriftencommissie. Het college stelt de raad voor het advies van de bezwaarschriftencommissie over te nemen en het bezwaar ongegrond te verklaren.


10. Subsidieprogramma 2010

De gemeente geeft op basis van haar subsidieverordening elk jaar subsidies aan verenigingen en instellingen. Om deze verenigingen en instellingen alvast inzicht te geven in het subsidiebedrag dat ze in 2010 kunnen verwachten, stelt de gemeente elk jaar een subsidieprogramma op. Het college stelt de raad voor om het subsidieprogramma 2010 vast te stellen en de subsidies voor 2010 voor verenigingen te bevriezen op het niveau van 2009 in verband met de financiële situatie van de gemeente. Bij het maken van het Subsidieprogramma 2010 is gebleken dat de professionele instellingen hogere kosten hebben dan verwacht en op basis van de met hen gemaakte afspraken meer subsidie dienen te ontvangen. Het college vraagt de raad ⬠34.228 extra ter beschikking te stellen voor de professionele instellingen en de daarvoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


11. Initiatiefvoorstel: wijziging van de algemene subsidieverordening Echt-Susteren 2008 en van de Deelverordening subsidiëring zang-, muziek- en folkloreverenigingen 2008

De meeste raadsvoorstellen worden door het college of door de griffie voorbereid. Een raadslid mag echter ook zelf een raadsvoorstel maken; een zogenoemd initiatiefvoorstel. De fractie Algemeen Belang heeft dat nu gedaan over het subsidiebeleid en stelt de raad voor twee subsidieverordeningen aan te passen.


12. Subsidieverzoek Stichting Beeldentuin Suëstra

Stichting Beeldentuin Suëstra te Susteren heeft subsidie aangevraagd voor de aankoop van beelden. Het college stelt de raad voor deze subsidie te verlenen en de daarvoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


13. Subsidieverzoek voor het organiseren en inrichten van een tentoonstelling in het Museum van de Vrouw over de periode van evacuatie en bevrijding november 1944 / januari 1945

Het Museum van de Vrouw te Echt heeft subsidie aangevraagd voor een tentoonstelling over de evacuatie en bevrijding van november 1944 tot en met januari 1945. Het college stelt de raad voor deze subsidie te verlenen en de daarvoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


14. Bestemming opbrengst in verband met verkoop aandelen Essent

De verkoop van energieproducent Essent aan het Duitse RWE is inmiddels een feit. Over de bestemming van de gelden die de gemeente verdient met de verkoop van haar aandelen moet nog een besluit worden genomen. Het college heeft een voorstel voorbereid en vraagt de raad hier mee in te stemmen.

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â


15. Bestemmingsplan ât Thaal â 1e herziening

Een gedeelte van het bestemmingsplan ât Thaal is niet goedgekeurd door de Raad van State. Dat houdt in dat voor het niet goedgekeurde deel een nieuw bestemmingsplan moet worden opgesteld. Het college heeft dit nieuwe bestemmingsplan voorbereid. Het plan maakt woningbouw mogelijk op een aantal percelen in de noord-west hoek van ât Thaal en op het perceel aan de Echterstraat (naast nr. 28). Het college vraagt de raad nu het nieuwe bestemmingsplan vast te stellen.

Â

voortzetting 17 december 19.00 uur

Â


16. Gebiedsvisie Susteren â Groenstrip â BMV â Sporthal

De raad heeft in februari van dit jaar de gebiedsvisie Susteren vastgesteld. Drie onderdelen uit deze gebiedsvisie zijn door het college verder uitgewerkt, namelijk de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV), de Groene Strip en de Sporthal. Het college stelt de raad nu voor in te stemmen met deze uitwerkingen. De raad wordt ook gevraagd de benodigde gelden ter beschikking te stellen.


17. Keuze regionale samenwerking

In de eerste helft van 2008 is door de Midden-Limburgse gemeenten intensief samengewerkt om te komen tot een gebiedsvisie voor Midden-Limburg. De raad heeft toen niet ingestemd met de regiovisie 2008-2028 als basis voor verdere samenwerking in Midden Limburg en heeft het besluit om te investeren in voorzetting van het samenwerkingsproces uitgesteld. Dit heeft de raad gedaan om een goede afweging te kunnen maken in de keuze voor regionale samenwerking, omdat er ook andere samenwerkingsmogelijkheden zijn. Het college heeft de regiokeuze nu voorbereid en stelt de raad nu voor te kiezen voor samenwerking in de regio Midden Limburg.


18. Strategisch Verbeterplan deel 3 Ambtelijke Organisatie: stappenplan 2009 â 2010

De gemeenteraad heeft in juli van dit jaar kennis genomen van deel 3 van het Strategisch Verbeterplan. Dit deel van het plan gaat over de ambtelijke organisatie. Voor de uitvoering van dit deel van het verbeterplan heeft het college een stappenplan vastgesteld, waarin ook de kosten voor het plan zijn opgenomen. Het college vraagt de raad nu de benodigde gelden ter beschikking te stellen en de hiervoor benodigde begrotingswijzigingen vast te stellen.


19. Oude Rijksweg Zuid: niet geëxplodeerde explosieven

Het college is bezig met de voorbereidingen voor de herinrichting van de Oude Rijksweg Zuid te Susteren. In dat gebied kunnen nog niet ge-explodeerde explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig zijn. Het college wil dat verder onderzoeken en voor dat onderzoek subsidie aanvragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het college vraagt de raad de benodigde middelen voor het onderzoek ter beschikking te stellen en de daarvoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


20. Begrotingswijziging Grondexploitaties

De gemeente is bezig met de ontwikkeling van verschillende projecten. Per project is vastgelegd hoeveel het in totaal mag kosten of moet opbrengen. Per project is ook vastgelegd in welk jaar welke kosten worden gemaakt en welke opbrengsten zullen binnenkomen. Vanwege wijzigingen in de planning van deze projecten zijn in 2009 voor sommige projecten meer gelden uitgegeven of binnengekomen dan gepland en voor andere projecten minder dan gepland. Het college stelt de raad voor deze verschillen officieel vast te leggen via een begrotingswijziging.


21. Begrotingswijziging Baatbelasting Bedrijventerrein De Loop

De gemeente heeft enkele jaren geleden baatbelasting ingevoerd op bedrijventerrein de Loop. Dat houdt in dat de gemeente de kosten voor het aanleggen van riolering kan verhalen op de grondeigenaren. Enkele grondeigenaren waren het daar niet mee eens en hebben de rechter gevraagd hierover een uitspraak te doen. Eind oktober van dit jaar heeft de rechter uitgesproken dat de gemeente fouten heeft gemaakt bij de uitvoering van die baatbelasting en alle geheven baatbelasting terug moet betalen. Het college stelt de raad nu voor dat te doen en de daarvoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


22. Verordening gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens

Elke gemeente dient volgens de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens te beschikken over een verordening GBA. Dit om te waarborgen dat persoonsgegevens zorgvuldig worden beheerd en verstrekt. In verband met een wijziging van de wet dient ook de gemeentelijke verordening te worden gewijzigd. Het college heeft een nieuwe verordening voorbereid en stelt de raad nu voor deze vast te stellen.

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â


23. Ingekomen stukken

De gemeenteraad ontvangt brieven van burgers en externe organisaties en informatie van het college. Deze worden allemaal voor de raad ter inzage gelegd. Voor elke raadsvergadering worden deze stukken verzameld en op een lijst gezet, zodat de raad officieel kennis kan nemen van de lijst van ingekomen stukken.


24. Initiatiefvoorstel: bestuursopdracht Julianatunnel Susteren

De meeste raadsvoorstellen worden door het college of door de griffie voorbereid. Een raadslid mag echter ook zelf een raadsvoorstel maken; een zogenoemd initiatiefvoorstel. De fractie Algemeen Belang heeft dat nu gedaan over de Julianatunnel te Susteren. De fractie stelt de raad voor het college de opdracht te geven vóór augustus 2010 een bestuursopdracht over de Julianatunnel aan de raad voor te leggen. In deze bestuursopdracht moet het college aangeven hoe het er voor gaat zorgen dat het probleem van de Julianatunnel uiterlijk in 2020 is opgelost.


25. Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

Â

Â

De stukken liggen vanaf vrijdag 4 december tijdens kantooruren, ter inzage in het gemeentehuis Nieuwe Markt 55 te Echt. In deze periode is op verzoek de gelegenheid de vorige raadsvergadering te beluisteren. De agenda met de diverse raadsvoorstellen ligt tevens ter inzage in de leeszalen Echt, Pey, Koningsbosch, Susteren, Nieuwstadt en Roosteren.

De agenda, alle raadsvoorstellen en conceptbesluiten en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook via de website van de gemeente bekijken: www.echt-susteren.nl.Â

Voor vragen of informatie over de raad, de raadsvergadering of de raadstukken kunt u contact opnemen met de griffie, Martijntje Hermans of Belinda Bakkes, telefoon: 0475 - 478 478.

Â

Â

Â