16 december Pr esentatie Prins Claus Prijzen Muziekgebouw aan 't IJ

09/12/2009 18:45

Prins Claus Fonds

16 december: Presentatie Prins Claus Prijzen, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Colombiaanse architect Simón Vélez ontvangt de Grote Prins Claus Prijs ter waarde van 100,000 Euro uit handen van ZKH Prins Constantijn, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds. Hierbij zullen Hare Majesteit de Koningin en Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje, Prinses Màxima, Prins Friso, Prinses Mabel en Prinses Laurentien aanwezig zijn.

Op woensdag 16 december 2008 om 16.00u zal de Prins Claus Prijsuitreiking plaatsvinden. Het programma omvat:


- Overhandiging van de Grote Prins Claus Prijs door ZKH Prins Constantijn aan Simón Vélez,


- Videopresentatie van alle elf laureaten en hun werk,


- Speech door Minister Koenders over Cultuur en Ontwikkeling,


- Ramzi Aburedwan, directeur Al Kamandj(aa)ti, Prins Claus Laureaat 2006, praat over de impact van een Prins Claus Prijs, met muziek en film,


- Performance door het Omnibus Ensemble uit Oezbekistan.

Naast de Grote Prins Claus Prijs, zullen binnenkort de tien andere Prins Claus Prijzen van ieder 25,000 Euro worden uitgereikt op de Nederlandse ambassades in de landen waar laureaten wonen. Sinds 1997 worden de Prins Claus Prijzen jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Carïbisch Gebied. Het thema van dit jaar is Cultuur en Natuur.

Simón Vélez heeft de mogelijkheden van bamboe als bouwmateriaal aanzienlijk vergroot door esthetische en technische vernieuwingen. Na zijn studie aan de Universidad de Los Andes in Bogota heeft hij zich geconcentreerd op lokale architectuur en de internationaal heersende modernistische beweging uitgedaagd. Hij heeft nieuwe methodes ontwikkeld om funderingen en daken met bamboe te bouwen. Zijn ontwerpen zijn een mix van lokale tradities, avant-garde technologie en ecologische processen. Vélez is internationaal erkend, en heeft gebouwen ontworpen in de VS, Duitsland, Frankrijk, Brazilië, Mexico, Jamaica, Panama, Ecuador, India en China en is nog steeds zeer actief in zijn geboorteland Colombia. Simón Vélez verzorgt van 17 - 19 december diverse lezingen in Nederland o.a. bij NAi (Rotterdam) en in de Zuiderkerk (Amsterdam).

Presentaties tijdens de Prijzenceremonie:

Het Omnibus Ensemble werd in 2004 opgericht met de beste jonge muzikanten uit Oezbekistan onder leiding van de componist en dirigent Artyom Kim. Het doel van het ensemble is om hedendaagse muziek te promoten in Oezbekistan en om de rest van de wereld kennis te laten maken met de creativiteit van hedendaagse Oezbeekse componisten. Het Prins Claus Fonds steunde eerder de productie van de CD 'New Music from Central Asia' met opnamen van jonge componisten.

Muziekschool Al Kamandj(aa)ti ontving in 2006 een Prins Claus Prijs. Al Kamandj(aa)ti is een non-profitorganisatie die muzieklessen verzorgt voor Palestijnse kinderen, met name kinderen uit vluchtelingenkampen en dorpen op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en Zuid-Libanon. Hierdoor kunnen de kinderen hun culturele erfgoed onderzoeken, zichzelf openstellen voor de buitenwereld en krijgen ze de kans om hun creatieve vaardigheden te ontwikkelen in plaats van hun energie te verspillen aan geweld. In maart 2009 werd Al Kamandj(aa)ti in Jenin verwoest door een brand waarna het Cultural Emergency Response programma van het Fonds noodhulp verleende.





http://www.princeclausfund.org