Het systeem van toezicht op de stabiliteit van financiële markten

14/12/2009 15:31

Algemene Rekenkamer

Aankondiging 'Het systeem van toezicht op de stabiliteit van financiële markten'

De Algemene Rekenkamer publiceert op woensdag 16 december 2009 om 11:00 uur het verkennende rapport 'Het systeem van toezicht op de stabiliteit van financiële markten'. Deze verkenning maakt deel uit van het onderzoeksprogramma 'Toezicht op markten' en vormt het eerste deel van een onderzoek naar het systeem van toezicht op de financiële markten dat De Nederlandsche Bank (DNB) uitvoert. In dit deel kijkt de Algemene Rekenkamer naar de opzet van het systeem van toezicht om zo inzicht te krijgen in de verweven financiële markten en complexe regulering. Het tweede deel van het onderzoek zal vervolgens gericht zijn op de wijze waarop DNB het toezicht uitvoert (functioneren) en dat deel is voorlopig gepland voor 2010.

In het eerste deel, de verkenning, wordt antwoord gegeven op de volgende vragen: hoe zit het (internationale) systeem van regulering en toezicht op financiële markten in elkaar? Welke ontwikkelingen hebben zich voorgedaan in de financiële markten en welke aandachtspunten levert dat op voor het toezicht? Welke kritische factoren doen zich voor in dit systeem en welke voorstellen tot verbetering zijn (recent) gedaan door relevante partijen? In het rapport zijn reacties opgenomen van DNB, Autoriteit Financiële Markten en de minister van Financiën. Hierop heeft de Algemene Rekenkamer een nawoord geschreven.

Een embargo-exemplaar van het rapport en persbericht (als pdf) is voor de pers op aanvraag te krijgen op woensdagochtend 16 december 2009 vanaf 09:00 uur. Hiervoor moet een embargoformulier per e-mail ingevuld worden, verkrijgbaar via 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl. Het embargo loopt af op 16 december 2009 om 11:00 uur. Vanaf dat moment is het rapport ook beschikbaar op www.rekenkamer.nl.