Vrije Universiteit Amsterdam

Zaynabs partners: een gender perspectief op de sji'ietische islam


* Startdatum: 16-12-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Zaynabs partners: een gender perspectief op de sji'ietische islam


* Spreker: D.M.D. D'Souza


* Promotor: prof.dr. P.A. van Doorn-Harder


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

Diane D'Souza laat zien hoe gender invloed uitoefent op de geloofspraktijk van sji'ietische moslims en concludeert dat in de religieuze praktijken van vrouwen de nadruk ligt op het hier en nu en op heilige figuren.

D'Souza onderzoekt de rituelen van sji'ietische moslims vanuit het perspectief van een groep vrouwen binnen een van de grootste sji'ietische gemeenschappen in India. De nadruk op vrouwen biedt een corrigerende aanvulling op de overweldigende meerderheid aan studies van het sji'isme die de geloofsuitingen en overtuigingen van mannen weergeven.

D'Souza maakt gebruik van historische bronnen, beschrijvingen van heiligen, volkspoëzie en preken, aangevuld met veldwerkstudies en interviews, om de geloofsovertuigingen en geloofspraktijk van gelovige vrouwen in een van India's grootste steden te bestuderen. Daarmee vormt haar onderzoek een aanvulling op de kennis van de geloofspraktijk van sji'ietische moslims. Zij behandelt respectievelijk de historisch-religieuze achtergronden, heilige ruimtes, de performance van rituelen, vrouwelijke autoriteit en leiderschap, het gebruik van symbolen en de doorgave van religieuze kennis.

D'Souza bediscussieert de overeenkomsten en verschillen tussen mannen en vrouwen waar het aankomt op religieuze ervaringen en overtuigingen. Op die manier laat zij zien wat genderrollen ons kunnen vertellen over de sji'ietische islam. Ook toont zij aan dat de vaak veronderstelde verdeling tussen publieke ruimte en privéruimte evenals de conventionele tweedeling tussen een `volksislam' en een `officiële islam' ontoereikend zijn om het dynamische geloofsleven van deze moslimgemeenschap te begrijpen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam