SGP


15 - 12 - 09 | Van der Vlies spijkert kennis collega's bij

Van der Vlies spijkert kennis collega's bij

Eerder dit jaar deed SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies een oproep aan zijn collega-Kamerleden en de Haagse pers om meer kennis te vergaren over het staatsrecht en de parlementaire geschiedenis. Woensdag 16 december geeft hij alle parlementariërs en verslaggevers daarvoor een uitstekend en actueel âwerktuigâ cadeau: het boek De Haagse werkelijkheid van Fons Kockelmans.

âKennis van het verleden is een goed medicijn tegen overdrijving, overijling en overschattingâ, zei Van der Vlies in oktober tijdens de Week van de Geschiedenis. Hij voegde daaraan toe dat Kamerleden en parlementair verslaggevers, voordat ze aan de slag gaan, verplicht zouden moeten zijn om een examen af te leggen in het staatsrecht en de parlementaire geschiedenis.

De oproep, die veel media-aandacht kreeg, bracht Compaan uitgevers op het idee om tweehonderd exemplaren van De Haagse werkelijkheid beschikbaar te stellen. Van der Vlies deelt de boeken woensdag uit aan zijn collega-Kamerleden en de parlementaire redacties.

De Haagse werkelijkheid verscheen in april 2009. Het boek van ANP-journalist Fons Kockelmans maakt de lezer wegwijs in het doolhof van politiek Den Haag. De Haagse werkelijkheid is een helder en overzichtelijk werk, dat in kort bestek een compleet beeld geeft van het landsbestuur. De auteur beschrijft van binnenuit wat er in politiek Den Haag gebeurt. Bovendien geeft hij een toegankelijk overzicht van de parlementaire geschiedenis van Nederland.

De Haagse werkelijkheid is met grote instemming ontvangen. Zo schreef het blad De journalist: âZeer informatief voor hen die niet helemaal weten hoe het toegaat aan het Binnenhof. Misschien is het â ook voor beginnende journalisten â wel eens goed om een basaal lesje staatsrecht voor beginners gedoceerd te krijgen. Want we struikelen over de boeken die de Haagse machinaties beschrijven, maar een helder en actueel betoog over hoe het eigenlijk hoort te werken in Den Haag was niet voorhanden. Nu dus wel.â Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, die het eerste exemplaar van De Haagse werkelijkheid op 17 april in ontvangst nam, prees Kockelmansâ boek als een must voor alle Kamerleden en medewerkers. âIk kan hen dit boek aanradenâ, aldus Verbeet, die later ook waarschuwde voor het weglekken van kennis en ervaring door de enorme doorstroming in de kamerbankjes.

Na lezing van De Haagse werkelijkheid â het Kerstreces biedt daartoe alle gelegenheid â moeten de heren en dames met vlag en wimpel kunnen slagen voor hun examen. De overhandiging is op 16 december om 11.00 uur in de centrale hal van het Tweede Kamergebouw. Daarbij is auteur Fons Kockelmans aanwezig.