Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Verhagen brengt werkbezoek aan Servië

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen brengt woensdag 16 december een werkbezoek aan Servië. Hij zal in de hoofdstad Belgrado besprekingen voeren met president Tadic en minister van Buitenlandse Zaken Jeremic over verdere samenwerking tussen Nederland en Servië, de Europese integratie, en de situatie in de regio.

De Europese Unie besloot onlangs de handel met Servië te vergemakkelijken als blijk van waardering voor de goede samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal. Minister Verhagen zal in Belgrado benadrukken dat Servië al het mogelijke moet blijven doen voor de arrestatie van de laatste twee voortvluchtige verdachten, waaronder Mladic, om verdere stappen te kunnen zetten in de Europese integratie.

Naast de officiële besprekingen zal minister Verhagen in discussie gaan met Servische studenten, jonge professionals, politiek geëngageerde jongeren en vertegenwoordigers van maatschappelijke en culturele organisaties.

Nederland staat in Servië bekend als het gastland van het Joegoslavië-tribunaal en als het land dat zeer strikt vasthoudt aan de noodzaak om voortvluchtige verdachten van oorlogsmisdaden op te sporen en uit te leveren.

Nederland heeft de afgelopen negen jaar 50 miljoen euro bijgedragen aan de hervormingen in Servië, en is ook een van de belangrijkste investeerders in het land. Minister Verhagen zal tijdens zijn bezoek overeenkomsten over verdere samenwerking ondertekenen met de Servische vice-premier Djelic en minister van Jeugd en Sport Samardzic-Markovic.

Noot voor redacties (