TenneT


Hoogste punt 380-kV schakelstation Eemshaven bereikt

16-12-2009 Vandaag is het hoogste punt bereikt van het in aanbouw zijnde 380-kV station Eemshaven Oudeschip. Dit nieuwe TenneT-station, gelegen in de Eemshaven in Groningen, is een nieuwe schakel in het landelijke 380-kV netwerk van TenneT. Het nieuwe schakelstation is noodzakelijk door de bouw van nieuwe energiecentrales en als bijdrage aan de netverzwaring in de regio.

In de toekomst zal de elektriciteit, opgewekt door de centrales, via deze uitbreiding van het 380-kV net verder het achterland in getransporteerd worden. Daarnaast is TenneT door de bouw van dit station goed voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. Het nieuwe station, dat wordt gebouwd aan de Huibertgatweg 1 in Eemshaven, zal in de toekomst ook gebruikt gaan worden voor de in ontwikkeling zijnde Noord-West 380 kV verbinding. Daarnaast biedt het station uitbreidingsmogelijkheden voor bijvoorbeeld de aanlanding van de onderzeese kabel naar Denemarken (project Cobra) en mogelijk voor de koppeling met nieuwe windmolenparken. Naar verwachting wordt het station, dat ruim 30 miljoen euro kost, in het eerste kwartaal van 2011 in bedrijf genomen.

Noord-West 380 kV
Het huidige net in het Noorden van Nederland zit aan haar maximum transportcapaciteit. Daarom wordt naast het schakelstation het hoogspanningsnet in deze regio uitgebreid. De nieuwe verbinding Noord-West 380 kV gaat van Eemshaven, via Ens, naar Diemen, over een afstand van zo'n 220 km. Naar verwachting is de verbinding in 2016 gereed. Om de periode tot het gereedkomen van deze nieuwe verbinding te overbruggen, wordt op dit moment tevens gewerkt aan een korte termijn oplossing: het verzwaren van een deel van het bestaande 220 kV net. Deze aanpassing is in de loop van 2010 gereed.

Technische informatie
Het bereiken van het hoogste punt van het station Eemshaven Oudeschip markeert een belangrijke milestone, namelijk het begin van het plaatsen van de portalen, de staalondersteuningen en de hoogspanningscomponenten op het station. De bouwkundige werken zijn afgerond en de civiele werkzaamheden liggen vol op stoom. Deze laatste zullen begin 2010 afgerond worden. De secundaire installatiewerkzaamheden en alle testen staan gepland in 2010. Volgens planning zal het station vervolgens in het eerste kwartaal van 2011 in bedrijf gesteld worden.