Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Meer inkomen met biologisch productie?

16 dec 2009

Dat was de centrale vraag tijdens de themadag âMeerwaarde uit melk met biologische productieâ. Deze dag was bedoeld voor gangbare boeren die de kansen van biologische productie willen verkennen, en werd 1 december op Aver Heino gehouden.

23 enthousiaste en leergierige mensen namen deel aan deze dag. De deelnemers zaten ieder al in een andere fase, de één had zich al aangemeld bij SKAL en de ander was zich nog aan het oriënteren. Ook waren er intensieve melkveebedrijven aanwezig die de kansen wilden verkennen. De deelnemers hadden 2 belangrijke vragen: Wat betekent het voor mij en mijn bedrijf? Hoe zit het met de toekomstige markt, is er wel ruimte? Beide vragen kwamen ruim aan bod op deze dag.

In de ochtend werd verteld wat men kan verwachten bij een biologische bedrijfsvoering; wat gebeurt er met de productiecapaciteit van de grond, de melkproductie van de koeien, diergezondheid, onkruidbestrijding etc. In de Bio-barometer workshop onder leiding van Kees Water ging iedereen aan de slag met zijn eigen bedrijf, een leuke manier om te zien waar je met je bedrijf staat en welke aanpassingen er nodig zouden zijn. In de economie workshop liet Zwier van der Vegte aan de hand van de QuickScan zien wat de economische gevolgen zijn van omschakeling op biologisch. Verschillende scenarioâs werden doorgerekend en iedereen kreeg als huiswerk mee om voor de eigen situatie verschillende scenarioâs te gaan doorrekenen op internet.

Ketenmanager Maurits Steverink van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw schetste de verwachte toekomstige markt. De vooruitzichten voor de lange termijn zijn goed: âer kan zo 10 miljoen liter bijâ wat neer zou komen op gemiddeld 20 boeren per jaar die gaan omschakelen. Lees het artikel uit het Agrarisch Dagblad van 2 dec 2009 over zijn visie. Er ontstond enthousiasme bij de deelnemers, ook omdat duidelijk werd dat het echt een strategische keuze is en niet gebaseerd op ideaalbeelden.

Deze dag wordt ook in 2010 weer georganiseerd. Houd de website www.biologischondernemen.nl in de gaten.