Gemeente Zoetermeer

Afvalstoffenheffing stijgt niet

Ook Zoetermeer ondervindt de gevolgen van de kredietcrisis. Maar de gemeente Zoetermeer wil de bezuinigingen niet op zijn inwoners verhalen. In plaats daarvan gaat de gemeente meer doen met minder middelen.

Wethouder Financiën Edo Haan vindt dat er niet gejojo't moet worden met tarieven: `Met ons beleid kiezen we voor een stabiele ontwikkeling van de lokale belastingen. Wij gaan geen tijdelijke belastingverlagingen doorvoeren en de burgers dan over enkele jaren een flinke verhogingen presenteren. De rioolheffing is ook in 2010 beperkt tot de stijging met maximaal EUR 15,- per aansluiting, terwijl de inflatie in de afvalstoffenheffing helemaal niet doorberekend wordt.'

De lokale lasten in de gemeente Zoetermeer stijgen in 2010 matig. Het college stelt de gemeenteraad voor de onroerend-zaakbelastingen voor 2010 met 2,05% te laten stijgen. In de begroting is verder bijna drie ton vrijgemaakt om de afvalstoffenheffing niet met de inflatie te laten stijgen. De jaarlijkse stijging van de rioolheffing is beperkt tot maximaal EUR 15 per aansluiting.

De WOZ-waarde van de woningen in Zoetermeer die gebruikt wordt voor de aanslag van OZB daalt licht. Een eventuele waardedaling van huizen in Zoetermeer heeft geen gevolgen voor de hoogte van de OZB-aanslag in Euro's. De daling of stijging van de WOZ is namelijk gekoppeld aan de OZBtarieven. Stijgen de huizenprijzen dan dalen de tarieven, daalt de huizenprijs dan stijgen de tarieven. De gemeente verdient dus niet aan een waardedaling of een waardestijging van huizen.