Gemeente Zoetermeer

Stappen in Zoetermeer blijft veilig

Het college van B&W gaat door met het project Veilig Stappen. Uit een evaluatie van de afgelopen twee jaar blijkt deze aanpak het uitgaansleven en de directe omgeving veiliger te maken. Het project Veilig Stappen II loopt dit jaar af en gaat over in project Veilig Stappen III.

'Ik ben zeer tevreden met dit resultaat dat alleen tot stand kon komen dankzij de inzet van Koninklijke Horeca Nederland, de Zoetermeerse horeca, de politie en de gemeente', aldus wethouder Patrick van Domburg (Veiligheid). De evaluatie geeft aan dat zowel het uitgaanspubliek als de omwonenden zich de afgelopen periode veiliger zijn gaan voelen en dat het daarom belangrijk is dat de gezamenlijke aanpak de komende twee jaar doorgaat.

De komende twee jaar zullen de volgende maatregelen worden uitgevoerd:


* Het Horeca Interventie Team van de politie wordt actief betrokken tijdens het uitgaansleven. Dit team is tijdens de Veilig Stappenacties onopvallend aanwezig in het uitgaansgebied, waardoor zij sneller criminele activiteiten kunnen waarnemen. De Veilig Stappenacties worden tien keer per jaar gehouden.
* Gemeente, politie, verslavingszorg en Halt gaan voor Zoetermeer een zogeheten Deventermodel ontwikkelen om het alcoholgebruik onder jongeren verder terug te dringen. Dit houdt in dat alcohol drinkende jongeren en hun ouders een zorg-/hulpverleningstraject aangeboden krijgen, zodat jongeren minder snel in hun oude gedrag terugvallen.

* Met supermarkten worden afspraken gemaakt over de verkoop van alcohol aan minderjarigen.

* De gemeente heeft plaatsen aangewezen waar het verboden is om alcohol te nuttigen of in bezit te hebben. Dit verbod geldt van 18 september 2009 tot en met 17 september 2011.
* De nachtbus blijft rijden.

Het doel van het project Veilig Stappen is:


* verdere borging en waar nodig verbetering van de objectieve veiligheid in en rondom het uitgaansleven van Zoetermeer;
* verhoging van het veiligheidsgevoel van het uitgaanspubliek;
* vermindering van de overlast voor de omgeving;
* realiseren van een goede samenwerking tussen alle relevante partners.

De gemeente Zoetermeer vindt het belangrijk dat inwoners en ondernemers zich veilig voelen in de stad. Met de campagne Zoetermeer Veilig, daar zorgen we samen voor laat de gemeente resultaten en initiatieven zien op dit gebied. Daarnaast wordt er tijdens de campagne aandacht besteed aan wat Zoetermeerders zelf kunnen doen om hun wijk veiliger te maken.

Meer informatie vindt u op www.zoetermeerveilig.nl.