Buitenlandse Zaken België


Datum: 15/12/2009

Steven Vanackere - werkbezoek aan Den Haag

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere was vandaag in Den Haag voor een werkbezoek aan zijn Nederlandse ambtsgenoot Maxime Verhagen. Dit eerste bilaterale bezoek zal gevolgd worden door soortgelijke contacten met alle buurlanden - Steven Vanackere hecht immers groot belang aan goede burenrelaties. Dankzij de positie van Brussel als NAVO en EU hoofdkwartier kon de Minister tijdens de afgelopen weken al deze collega¿s al ontmoeten, maar met deze bezoeken aan de buurlanden wil hij één van de prioriteiten in zijn beleid kracht bijzetten.

Een aantal bilaterale dossiers werden besproken. Beide Ministers verheugden zich onder meer over het recente Benelux akkoord over grensoverschrijdend verkeer voor ambulances - voor Steven Vanackere "is dit grensoverschrijdend verkeer voor ambulances een concrete stap vooruit in onze samenwerking die de burger ten goede komt".

Ook internationale dossiers kwamen aan bod en bijzonder de mogelijkheid om hierover in Beneluxverband tot gemeenschappelijke posities en actie te komen. Zo is een gezamenlijk Benelux overleg aangewezen over het uitwerken van een nieuw strategisch concept in NAVO verband. Daarnaast werden afspraken gemaakt voor overleg betreffende het op het getouw zetten van de Europese diplomatieke dienst onder leiding van Catherine Ashton. Steven Vanackere benadrukte dat tijdens het Belgisch EU voorzitterschap in de tweede helft van 2010 ons land bijzondere aandacht zal besteden aan het omzetten in de realiteit van de in het Verdrag van Lissabon vastgelegde principes. "We mogen niet talmen met het in de praktijk brengen van de ambities van het nieuwe verdrag".

Ten slotte vond ook overleg plaats over de moeilijke situatie in Afghanistan en over het Vredesproces in het Midden Oosten.