Voormalig topman NS nu hoogleraar 'management in complexiteit'

16/12/2009 10:03

Open Universiteit Nederland

Het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland heeft dr. Nol Groot per 15 december 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar managementwetenschappen, in het bijzonder management in complexiteit. De Nederlandse Spoorwegen (NS) financiert deze leerstoel bij de faculteit Managementwetenschappen. Met de leerstoel willen NS en de Open Universiteit via onderzoek bijdragen aan ontwikkelingen op het gebied van (verander)management in complexe organisaties en situaties en hierover kennis uitdragen. Nol Groot: 'Enerzijds groeit het besef dat organisaties veel minder maakbaar en beheersbaar zijn dan we altijd dachten; anderzijds neemt de druk voor het management om (op korte termijn) te presteren almaar toe. Ik wil deze paradox verder onderzoeken en een bijdrage leveren aan het denken over (verander)management.'

Paradox

De leerstoel richt zich op de paradox, dat de samenleving steeds meer van managers en bestuurders verwacht, terwijl het voor het topmanagement van ondernemingen steeds moeilijker wordt om alle processen rechtstreeks aan te sturen. Op de tweede plaats zal Groot onderzoek verrichten en onderwijs formuleren op het gebied van verandermanagement in complexe organisaties en situaties.

De faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit draagt uit, dat binnen bedrijven en instellingen zelforganiserende patronen van onderlinge relaties tussen mensen ontstaan. Of pogingen tot 'sturing' door het management succesvol zijn, hangt af van de mate waarin leidinggevenden er in slagen, om deelgenoot te worden van deze lokale interacties (de meewerkend voorman/vrouw metafoor). Nol Groot gaat nu de wetenschap inzetten om een aanpak te ontwikkelen waarmee het management niet tegenover de medewerkers van het bedrijf wordt geplaatst, maar gezocht wordt naar meer succesvolle verbindingen.

Over Nol Groot

Nol Groot is via Zeevaartonderwijs, de School Reserve Officieren Cavalerie en de School Militaire Inlichtingen Dienst bij de bedrijfskundige opleidingen, Bedrijfseconomie, Ziekenhuisbeleid en de Leergang aan de Interfaculteit Bedrijfskunde te Delft terecht gekomen. Daarna deed hij wetenschappelijk onderzoek op het gebied van Complexity Sciences en behaalde in 2008 zijn 'Doctor of Management' degree aan de University of Hertfordshire (UK). Hij is gepromoveerd op een proefschrift, dat een reeks managementvraagstukken bij de Nederlandse Spoorwegen beschrijft.

Groot werkte 15 jaar bij Vendex International en 9 jaar als partner bij een joint venture hiervan. Eind jaren negentig startte hij als operationeel directeur bij de Nederlandse Spoorwegen, waar hij onder meer vier jaren Directievoorzitter NS Stations was en de afgelopen drie jaren Directeur Service en Operations van NS Reizigers.

Na zijn promotie heeft Nol Groot een reeks wetenschappelijke artikelen geschreven. Binnenkort verschijnt van hem 'Leadership and the Emergence of Local Strategy into Organisational Practice: a Complexity Approach.' Hij is voorts een veelgevraagde gast op internationale, wetenschappelijke en beroepsgerichte fora over verandermanagement. Groot is ook betrokken bij het PhD-programma van de Noorse Bodo Graduate School of Business. .

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.ou.nl