Poppenvilla's voor kinderen in de opvang

16/12/2009 10:03

Federatie Opvang

Alle vrouwenopvanginstellingen van de Federatie Opvang krijgen een LILIANE poppenvilla aangeboden. De sponsor wil met deze unieke, ongekende schenking een bijdrage leveren aan het herstel van een goed contact tussen kinderen en hun moeders. Voor Kerst krijgen 30 instellingen de prachtige poppenvilla aangeboden, de overige (circa 100) ontvangen de villa in 2010.

De LILIANE poppenvilla is een kinderspeelmeubel voor jongens- en meisjespoppen van 30 cm. De impliciete boodschap die naar kinderen uitgaat: 'Kijk hier is een villa speciaal voor jullie kinderen. De villa is nieuw, sterk, verrijdbaar en uitgevoerd in duurzame, design materialen. Daar is niet op bezuinigd. Integendeel. Als jullie kinderen gelukkig zijn, draagt dat bij aan jullie eigen geluk'.

De poppenvilla is een aanwinst voor het hulpaanbod voor kinderen in de opvang. Maar niet alleen voor de kinderen, de villa nodigt ook de moeders uit om te spelen. Dit ontspannen contact tussen moeder en kind is voor beiden zeer essentieel. De poppenvilla wordt ook gebruikt om kinderen te observeren in hun spel, in contact te komen met een kind en om bepaalde moeilijke thuissituaties na te spelen waardoor pijnlijke ervaringen verwerkt kunnen worden.

De instellingen van de Federatie Opvang zorgen voor adequate hulpverlening aan kinderen in de opvang. Huiselijk geweld is één van de meest voorkomende vormen van geweld. Vaak zijn er kinderen bij betrokken. Jaarlijks verblijven 5.000 kinderen in de opvang. Deze kinderen zijn getuige van ruzie en gewelddadig gedrag tussen volwassenen. Kinderen in de opvang zijn erg kwetsbaar. Ze lopen veel kansen om problemen te houden of later te krijgen door alles wat ze al in hun jonge leven hebben meegemaakt. Leven in een sfeer van

geweld kan schadelijk zijn voor de emotionele, sociale en zelfs lichamelijke ontwikkeling van een kind.

Voorkomen moet ook worden dat zij later zelf slachtoffer of pleger worden. Er is dan ook specifieke hulp en begeleiding nodig voor deze groep van jonge mensen. Het is daarbij ook van belang dat er voldoende speelmogelijkheden zijn voor het kind, zodat het kind ook daadwerkelijk nog kind kan zijn.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.opvang.nl