Succesvol jaar en volop toekomstplannen voor GaiaPark

16/12/2009 10:17

Gaiapark Kerkrade Zoo

16.12.2009

KERKRADE - In 2010 bestaat GaiaPark Kerkrade Zoo vijf jaar. Het afgelopen jaar bezochten maar liefst 420.000 mensen het park, een groei van 15% ten opzichte van 2008. Dit werd mede veroorzaakt door de 48.000 abonnementhouders die gemiddeld 4,5 keer per jaar de dierentuin bezochten die ook dit jaar opnieuw werd verkozen tot mooiste van de Benelux. Deze stijgende lijn is nodig om de vele ambitieuze ontwikkelingsplannen te kunnen realiseren. In 2010 wordt onder meer begonnen met de aanleg van een leefgebied voor leeuwen.

Binnenkort zal GaiaPark haar tweemiljoenste bezoeker verwelkomen. Het park is daarmee een toeristische speler van formaat in Parkstad en Zuid-Limburg. De vele awards die het park ook dit jaar weer mocht ontvangen, tonen dat het publiek GaiaPark in het hart heeft gesloten. In de grootschalige Er-op-uit-test van de Nederlandse Spoorwegen scoorde GaiaPark Kerkrade Zoo onlangs dan ook het beste van alle Nederlandse dierentuinen.

Herr Prof. Dr. Knochengraber

Na de oplevering in 2009 zal komend jaar de DinoDome verder worden gethematiseerd. Kinderen kunnen hier dan de avonturen van de Duitste paleontoloog Knochengraber beleven: een mix van Indiana Jones, Jurassic Park en Robinson Crusoë. Om van Europa's grootste Dinospeelpark een echte jungle te maken, komen er onder meer honderden echte lianen uit de Filippijnen naar GaiaPark. Daarnaast komen er nog meer klimtorens en vele unieke kinderspeelvoorzieningen in de DinoDome.

Toekomstplannen

In de komende jaren wil de Kerkraadse dierentuin vooral haar dierencollectie uitbouwen. Dit zal overwegend gebeuren binnen de contouren van de bestaande dierentuin. Bij nieuwe diersoorten kiest het park bewust voor het creëren van complete leefgebieden in plaats van verblijven voor één specifieke diersoort. Hiermee leert het publiek iets over de samenhang tussen diverse soorten en hun natuurlijke omgeving en dat is waar de hele Gaia-gedachte op is gebaseerd. De keuze voor diersoorten wordt ten dele bepaald door te luisteren naar de wensen van bezoekers. Daarnaast vindt GaiaPark het belangrijk te kiezen voor dieren die in het wild ernstig bedreigd zijn en waarvoor fokprogramma's bijdragen aan het in stand houden van de populatie. Het biedt ook de mogelijkheid om de bezoeker te wijzen op de gevaren van overbevolking, klimaatverandering en de noodzaak om voorzichtig om te springen met onze wereld. In de toekomstplannen staan dan ook markante diersoorten die aan deze criteria voldoen en aan de top van een voedselketen staan zoals de imposante bruine Kamtsjatka-beren en een van 's werelds meest bedreigde diersoorten: de Siberische tijger.

Momenteel telt GaiaPark 468 dieren van 87 verschillende diersoorten, verdeeld over 50 soorten zoogdieren, 35 vogelsoorten, één reptiel- en één vissensoort. Ook in 2009 werden er weer vele dieren geboren, met Jumaane, de jonge Rothschildgiraf, als letterlijke hoogtepunt.

Gaia Nature Fund

Dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers en vele donaties heeft de natuurbehoudstichting van GaiaPark, het Gaia Nature Fund ook in 2009 weer vele projecten kunnen steunen. Zo werd er onder meer gedoneerd voor Afrikaanse wilde honden en Cheeta Conservation, ook ondersteunt GaiaPark de Europese campagne ter bescherming van inheemse roofdieren. Samen met zusterdierentuin Apenheul werden ruim 5.000 gebruikte mobiele telefoons ingezameld ter bescherming van gorilla's in centraal Afrika.

Abonnementenactie

Traditiegetrouw start in deze tijd van het jaar ook weer de abonnementenactie waarbij tot eind januari met 25% korting een jaarabonnement kan worden aangeschaft. GaiaPark heeft goede relaties met andere dierentuinen en attractieparken en laat de abonnementhouders daarvan profiteren. Zo kan men met een GaiaPark-abonnement in 2010 naar Apenheul, Beekse Bergen, DierenPark Amersfoort en ZOO Antwerpen/Planckendael. Verder krijgt men forse korting bij de Belgische Plopsaparken, Bobbejaanland, Zwemparadijs Mosaqua, Bokrijk, Phantasialand en Thermae 2OOO.





http://www.gaiapark.nl/