Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 16 december 2009

Horeca- en kansspelvergunningen voortaan via gemeente Alkmaar Politie draagt taken over aan gemeenten

De aanvragen voor vergunningen en toezicht op het gebied van horeca en kansspelen werd tot nu toe afgehandeld door de politie. Dit deed zij in opdracht van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo. Omdat deze taken beter bij de gemeenten passen dan bij de politie, gaan de gemeenten vanaf 1 januari 2010 de vergunningverlening zelf afhandelen.

De gemeente Alkmaar gaat vanaf dat moment ook de horeca- en speelautomatenvergunning verzorgen voor de gemeenten Castricum, Bergen en Heiloo. De gemeenten blijven wel samenwerken. Alkmaar bereidt de vergunningen voor de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo voor en staat ondernemers hierover te woord. De afzonderlijke gemeenten beslissen zelf over de aanvraag. Ook het formuleren van (nieuw) beleid blijft een verantwoordelijkheid van de afzonderlijke gemeenten.

De gemeente Alkmaar gaat de volgende aanvragen voor ondernemers behandelen:
. De exploitatievergunning op grond van de Algemene plaatselijke verordening (APV), inclusief terrasvergunning
. De Drank- en Horecawetvergunning (DHW)

. De speelautomatenvergunning op grond van de Wet op de Kansspelen (WOK)

Toezicht
De gemeente Alkmaar gaat voor zowel Alkmaar als voor Bergen en Castricum toezicht houden op het naleven van de vergunningen. Hiervoor zijn speciale toezichthouders aangesteld bij de afdeling Stadstoezicht. De gemeente Heiloo gaat zelf toezicht houden.