Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 16 december 2009

Gemeenten werken samen aan toekomst van Regio Alkmaar

De gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft-De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer gaan intensiever samenwerken om de regio beter op de kaart te zetten. Aanleiding is een onderzoek naar de huidige samenwerking door adviesbureau WagenaarHoes.

WagenaarHoes Organisatieadvies heeft de afgelopen maanden in opdracht van de gemeenten onderzocht hoe de samenwerking in Regio Alkmaar kan worden verbeterd. Daarvoor zijn onder meer interviews gehouden met de acht colleges en een aantal sleutelfiguren uit en rond de regio, waaronder de omliggende gemeenten.

Uit de analyse blijkt dat binnen verschillende beleidsterreinen goed wordt samengewerkt en resultaten worden bereikt, zoals rond de structuurvisie Noord-Holland en de verstedelijkingsopgave. Tegelijkertijd is de ambitie groter en wordt de noodzaak gevoeld om regionaal meer samen op te trekken om de eigen belangen in samenhang veilig te stellen. Het ontbreekt daarbij aan een gedeelde, overkoepelende strategische visie op de toekomst van de regio en de gemeenten kennen elkaars ambities en gevoeligheden onvoldoende. De colleges hebben de analyse onderschreven en uitgesproken met elkaar te willen werken aan de verbeterpunten.

Ook zal er nog voor de komende gemeenteraadsverkiezingen een eerste opzet voor een strategische visie en een samenwerkingsagenda worden gemaakt. De uitkomsten hiervan worden in het voorjaar van 2010 met de nieuwe raden besproken.