Deelgemeente Hoogvliet Rotterdam

Feestelijk 1e paal De BuitenBan

Op woensdag 16 december a.s. om 13.00 uur slaat portefeuillehoudster Jacqueline Cornelissen de feestelijke eerste paal van nieuwbouwproject De BuitenBan.

Dit omvangrijke nieuwbouwproject in het stadshart van Hoogvliet bestaat uit ruim 3000 m² winkel- en horecaruimte, een cultuurhuis, twee appartementencomplexen en een ondergrondse publieksparkeergarage. Op 15 oktober jl. tekenden vastgoedontwikkelaar en belegger Leyten en Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam, een woningcorporatie gespecialiseerd in comfortabel wonen voor 55-plusser, een contract voor dit nieuwe centrumplan. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de stimuleringsregeling Woningbouw van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie. Dit plan is een belangrijk onderdeel van de vernieuwing van Hoogvliet. Er komen niet alleen fantastische woningen voor 55-plussers maar ook winkels en een Cultuurhuis. Zo wordt na 40 jaar eindelijk het hart van Hoogvliet weer een beetje verder afgemaakt, aldus Jacqueline Cornelissen, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening van de deelgemeente Hoogvliet.

Toekomstgericht winkel -en uitgaanscentrum
Bovenop de nieuwe winkels en daghoreca komen twee woongebouwen met huurappartementen voor 55-plussers: De Hoge Ban en De Lage Ban. De Hoge Ban bestaat uit acht woonverdiepingen met in totaal 48 appartementen. De Lage Ban krijgt drie woonverdiepingen met in totaal 63 appartementen en een binnentuin. Het cultuurhuis op het plein wordt een multifunctioneel centrum. Het is de bedoeling dat hier een theater, een nieuwe bibliotheek en een theatercafé gehuisvest worden.

Door de toevoeging van De BuitenBan aan het bestaande winkelcentrum Hoogvliet, in de volksmond ook wel De Binnenban genoemd, beschikt Hoogvliet straks over een compleet en toekomstgericht winkel- en uitgaanscentrum, aldus Rob de Jong van Leyten. Het is een aanwinst voor de inwoners van Hoogvliet en omgeving. En met de ruim 100 extra woningen kunnen we ook de senioren steeds meer keuze in wonen aanbieden, zowel voor sociale huur als vrije sector woningen, aldus Harry Rietveld van de SOR.

Leyten heeft dit plan ontwikkeld en is, mede door dit contract met de SOR, voornemens dit jaar te starten met de bouw. De SOR zal de woningen, de 4.000 m² winkels en maatschappelijk vastgoed en de 29 parkeerplaatsen behorende bij de appartementen bij oplevering verwerven van Leyten. De oplevering is gepland in 2012.

De openbare parkeergarage met 265 parkeerplaatsen wordt afgenomen door de gemeente Rotterdam. Het ontwerp is van architecten Molenaar & Van Winden architecten uit Delft.