Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Gerard Schuiling opent Witte Slagerij in Rakstraat

Gerard Schuiling, voorzitter van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, opende zaterdag 12 december de Witte Slagerij in de Rakstraat in Nieuw Crooswijk.

Een aantal bewoners van de Rakstraat namen begin dit jaar het initiatief om de voormalige slagerij in hun straat om te bouwen tot een gezellige ontmoetingsplaats voor de bewoners uit deze straat. Achter de Witte Slagerij hebben zij een gemeenschappelijke moestuin ingericht. Het initiatief werd door de deelgemeente financieel ondergesteund met een subsidie uit de zogenaamde WWI-pot, geld dat beschikbaar is gesteld voor bewonersinitiatieven in achterstandswijken.

De woningbouwcorporatie Woonstad Rotterdam stelde de voormalige slagerij en een deel van het pand ernaast beschikbaar. De werkgroep De Witte Slagerij heeft een jaar hard gewerkt om het pand te verbouwen en in te richten als activiteiten voor de bewoners in de Rakstraat en omgeving. Naast de functie als buurteetcafé wordt de Witte Slagerij ook gebruikt voor theater voor de kinderen en exposities van beeldend kunstenaars uit de wijk. Het wordt de verlengde huiskamer, waar de buurtbewoners bijvoorbeeld op zaterdag samen koffie drinken, vertelt Erik van Wijk, lid van de werkgroep. Op het programma voor januari volgend jaar staan Op de koffie bij Erik in de Rakstraat en Crooswijkse Hapas.

Een groot gedeelte van het interieur van de voormalige slagerij hebben de initiatiefnemers behouden, zoals de Witte tegels tegen de muren, een warme tegelvloer en zelfs de rekken waaraan vroeger het geslachte vee hing zijn nog aanwezig. Mooie glas in lood ramen boven de winkel maken het historische pand kompleet. De bouwploeg heeft een doorsteek gemaakt naar het pand naast de slagerij, waar onder andere de keuken is gerealiseerd.

Gemeenschappelijke tuin
De bewoners uit de Rakstraat en de Schuttersstraat vormen een hechte gemeenschap. De initiatiefnemers zijn van plan om inwoners van andere Rotterdamse wijken kennis te laten maken met hun project. Achter de woningen is een gemeenschappelijke tuin aangelegd. In de tuin staan verschillende terrasjes, ligt een keurig gazon, in de aangelegde vijver zwemmen de goudvissen en de jonge plantjes voor de toekomstige moestuin gedijen goed.