Gemeente Leeuwarden

Let op: dit is vandaag

Jongeren Werkplein Leeuwarden presenteren KLEUR

Nederland verkeert in een economische crisis. Niemand kan met zekerheid zeggen wanneer de economie herstelt. Eén ding staat vast: de werkloosheid groeit in 2009 en 2010 sterk en helaas krijgen jongeren hier extra mee te maken. In de tijden van crises als de huidige zijn jongeren extra kwetsbaar. Jongeren komen nieuw op een arbeidsmarkt met weinig vacatures, hebben minder werkervaring en dikwijls ook tijdelijke contracten. Zij komen vaak als eerste in aanmerking voor ontslag of slagen er sowieso niet in een baan te bemachtigen.

Daarom worden er vanuit het Actieplan Jeugdwerkeloosheid landelijk veel verschillende projecten gestart voor jongeren. Hierin worden onder andere scholing, werkervaring, schuldhulpverlening en motivatietrainingen aangeboden. Op het Werkplein Leeuwarden komen jongeren uit 3 gemeenten samen: Leeuwarden, Boarnsterhim en Tytjerksteradiel (deels). Werkplein Leeuwarden biedt perspectief voor werkgevers en werkzoekenden vanuit één aanspreekpunt en is een samenwerking van UWV Werkbedrijf en genoemde gemeenten. Alle jongeren worden opgepakt door het integrale jongerenteam. Daarnaast zet het werkgeversteam zich in voor deze doelgroep.

Vanuit het Actieplan Jeugdwerkeloosheid wordt er vanuit het Werkplein Leeuwarden op dit moment een project uitgevoerd met Jawis training en advies. De afgelopen weken heeft een groep jongeren, geselecteerd op hun affiniteit met creativiteit en cultuur, toegewerkt naar een voorstelling onder de naam: project KLEUR. Naast culturele aspecten lag het accent in dit project op onderwerpen als: zelfvertrouwen, regelmaat en structuur in levenswijze, samenwerken, discipline, duidelijkheid in eigen talenten en mogelijkheden en motivatie om het beste uit jezelf te halen.

Gedurende dit project is duidelijk geworden wat hun talenten zijn en hoe deze gekoppeld kunnen worden aan het leerwerktraject of een van de andere programma's gericht op re-integratie en participatie. Daarnaast werd er tijdens het traject aandacht besteed aan " levenslessen": lessen die ondermeer gaan over budgettering, persoonlijke levensloop planning, motivatie aanboren en kwaliteiten herkennen. Vanuit het Werkplein zijn we al diverse keren met de jongeren in gesprek geweest en word er gezocht naar een naadloze aansluiting na dit traject.

Bij aanvang kende niemand elkaar, maar binnen enkele dagen zij een hechte groep vrienden geworden zijn en er vriendschappen zijn ontstaan. Een voorbeeld hiervan is dat ze, ook al was het normaal lastig vroeg uit bed te komen, ze nu wel de motivatie hebben om vroeg op te staan en op tijd aanwezig te zijn bij dit project.

Project KLEUR houdt op 16 december haar uitvoering bij Keunstwurk aan de Wissesdwinger 1 te Leeuwarden. Eerste voorstelling om 15.30 uur
Tweede voorstelling om 20.00 uur
De toegang is gratis.




Gemeente Leeuwarden