Gemeente Zoetermeer

Overheid prikkelt innovatieve ondernemers

Omdat snelgroeiende bedrijven in het bijzonder bijdragen aan werkgelegenheid en innovatie, wil het kabinet ondernemers met ambities om te groeien en innoveren tegemoetkomen. Drie fiscale regeling en faciliteiten zijn hiertoe ingevoerd dan wel verruimd. Ten eerste wordt het maximum investeringsbedrag van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van 240.000 naar 300.000 euro verruimd. Met deze regeling wil de overheid kleine investeringen stimuleren. De KIA geldt voor eenmanszaken, vof's en ondernemers met een bv. Een ondernemer kan al aanspraak maken op de KIA bij een investering vanaf 2.200 euro. Dit maakt de regeling zeer geschikt voor het MKB.

De hervorming van de Octrooibox, vanaf 2010 de Innovatiebox, is een tweede maatregel. Zo verlaagt de overheid het tarief van de vennootschapsbelasting voor innovatieve bedrijven van 10 naar 5%. En zijn verliezen op innovatieve activiteiten vanaf 2010 tegen het normale belastingtarief van 25,5% aftrekbaar. Ook de grondslag van de Innovatiebox wordt verruimd. Voortaan vallen alle winsten die zijn behaald door innovatieve activa onder het lage tarief. Dit betekent dat het plafond van 400.000 euro komt te vervallen.

Ten derde kunnen ondernemers een afdrachtvermindering van loonbelasting krijgen voor werknemers die speur- en ontwikkelingswerkzaamheden (S&O) verrichten. Ondernemers kunnen een vermindering van 50% van het totale S&O-loon toepassen. Dit geldt voor een bedrag tot 150.000 euro, hierboven geldt een afdrachtvermindering van 18%. Deze loongrens is uitsluitend voor 2010 verhoogd naar 220.000 euro.