Gemeente Zoetermeer

Realisatie Innovatiefabriek in 2010

De gemeente Zoetermeer heeft in samenwerking met KIZ in 2009 de eerste stappen gezet naar de realisatie van de Innovatiefabriek. Zo heeft de gemeente in mei onder ruim veertig creatieve bedrijven een online onderzoek gehouden om tot een programma van eisen voor de Innovatiefabriek te komen.

De ondernemers dachten mee over onder meer de opzet van het bedrijvencentrum. Zo zouden in de Innovatiefabriek de volgende ruimten gecreëerd moeten worden: een incubator, een open kantoor waar starters een bureau kunnen huren en gebruik kunnen maken van diverse voorzieningen; een expertisecentrum/laboratorium, waar bedrijven en studenten kunnen samenwerken aan nieuwe toepassingen op het gebied van virtuele werelden en 3D; een ruimte voor de Academie voor ICT & Media Zoetermeer; bedrijfsruimten voor ZZP'ers; gemeenschappelijke voorzieningen als vergader- en tentoonstellingsruimten en een auditorium.

Het doel van de Innovatiefabriek is een broedplaats zijn voor de creatieve industrie, waar starters een eigen bedrijf kunnen beginnen en bedrijven onderling en met het onderwijs kennis uitwisselen. De creatieve industrie is een sector waar Zoetermeer zich mee wil profileren en omvat onder andere media, film, reclame, muziek, gaming, kunst en design, waarbij Zoetermeer zich vooral richt op ICT, multimedia en art & design. De gemeente hoopt in het voorjaar van 2010 concrete plannen voor de Innovatiefabriek te presenteren.