Partij voor de Vrijheid (PVV)

AO Nieuw Subsidiekader - Inbreng
dinsdag 15 december 2009

Nederland Subsidieland!

Ook de PVV is groot voorstander van Administratieve lastenverlichting en lagere uitvoeringskosten. Hier moet dan ook altijd kritisch naar worden gekeken. Overbodige procedures (die niets toevoegen) en bureaucratie moet worden verbannen.
Maar het subsidiekader dat nu voorligt gaat ons 3 bruggen te ver. De minister wil meer vertrouwen inbouwen door minder streng te controleren. dit is een totaal verkeerde benadering. Dit werkt misbruik / fraude juist in de hand !

Subsidies tot EUR 25.000 hoeven niet meer te worden verantwoord! En tot EUR 125.000 behoeft alleen de geleverde prestatie te worden verantwoord. Een krantenknipsel volstaat!

Zo kan ik ook administratieve lasten verlichten. We controleren niet meer en dan maken we ook geen kosten meer! Als ik niet meer controleer op te hard rijden, bespaar ik ook kosten bij de Politie, maar wordt er nog steeds te hard gereden, en wellicht nog wel vaker.

Is het niet een idee om subsidies tot EUR 25.000 helemaal af te schaffen, dan besparen we ook op administratieve en uitvoeringskosten? Minder subsidies betekent vanzelf minder kosten?

Dit voorstel is de kat op het spek binden, en we verwachten dan ook meer fraude en misbruik dan nu al het geval is.

Ook bevreemdt het ons dat wordt uitgegaan van bedragen en niet van categorieën subsidies. Een subsidie op een roetfilter is heel iets anders dan een fundraising diner. Een subsidie aan een groot bedrijf is heel iets anders dan aan een burger. Een subsidie

Nu krijg je tot EUR 25.000 free riders gedrag. I.p.v. de subsidieverstrekking te beperken, gaan met dit kader alle remmen los.

Misbruik / boetes
Ook Actal en RvS geven aan dat het boetesysteem tekort schiet. Fraude moet keihard worden aangepakt. Strafrechtelijk worden vervolgd. Anders heeft vertrouwen totaal geen zin. Frauderen moet niet lonen, maar worden ontmoedigd.

Het gaat om zuurverdiend belastinggeld. Hier moet uiterst zorgvuldig worden omgesproken en elke vorm van misbruik/fraude moet worden uitgesloten! Dit vereist een stringente verantwoording en een degelijke controle.

De PVV zal dan ook nooit instemmen met een meer soepele subsidieverstrekking met minder verantwoording en controle. Wel kan worden gekeken naar meer uniformering en efficiency, zonder dat dit ten koste gaat van de verantwoording, want misbruik en fraude liggen op de loer!

De PVV gaat daarom een motie indienen om deze versoepeling terug te draaien. Er dient kritisch gekeken te worden naar de wijze waarop we belastinggeld aanwenden en dus naar de effectiviteit van subsidies. Met het ongebreideld en ongecontroleerd verstrekken van subsidies val hier nog een wereld te winnen. Minder verantwoording en controle draagt hier bepaald niet aan bij!