Ministerie van Defensie

Antwoorden op vragen van het lid Knops over de uitspraken van de nieuwe burgemeester van Geilenkirchen m.b.t. AWACS

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Knops over de uitspraken van de nieuwe burgemeester van Geilenkirchen met betrekking tot de AWACS-basis (ingezonden 25 november 2009 met kenmerk 2009Z22554).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries

Pagina 1/3




Ministerie van Defensie

2009Z22554

Vragen van het lid Knops (CDA) aan de staatssecretaris van Defensie over de uitspraken van de nieuwe burgemeester van Geilenkirchen met betrekking tot de AWACS-basis. (Ingezonden 25 november 2009)

1
Heeft u kennisgenomen van het interview met de nieuwe burgemeester van Geilenkirchen, de heer Thomas Fiedler? 1)

Antwoord:
Ja.

2
Klopt de bewering van de burgemeester dat de AWACS-basis in Geilenkirchen rond het jaar 2025 sluit, tien jaar eerder dan gepland, omdat de NAVO overschakelt op kleinere verkenningsvliegtuigen?

Antwoord:
Nee.

3
Kunt u de uitspraken van een woordvoerster van de AWACS-basis, dat er gesproken wordt over de inzet van kleinere toestellen die een plek zouden krijgen op een Italiaanse NAVO- basis, bevestigen?

Antwoord:
De woordvoerster van de vliegbasis Geilenkirchen heeft in haar uitspraken verwezen naar de onbemande vliegtuigen die door een aantal NAVO landen gezamenlijk worden aangeschaft onder het Alliance Ground Surveillance (AGS) programma. Deze onbemande vliegtuigen zijn niet geschikt voor het vervullen van de taken van de AWACS. De NAVO is voornemens deze vliegtuigen te stationeren op een vliegbasis in Italië.

Pagina 2/3




Ministerie van Defensie

4
Deelt u de opvatting van burgemeester Fiedler dat het "gezien de verwachte kortere reistijd van de basis niet zinvol is de start- en landingsbanen te verlengen"?

Antwoord:
Gelet op het bovenstaande deel ik deze opvatting niet.

5
Bent u bereid het gesprek aan te gaan met uw Duitse ambtgenoten en burgemeester Fiedler om hen van nut en noodzaak van het verlengen van de start- en landingsbanen te overtuigen, om zo de geluidsoverlast in de gemeenten Brunssum en Onderbanken te verminderen?

Antwoord:
Ik verwacht binnen afzienbare termijn met de Duitse Staatssecretaris van Defensie te spreken over de mogelijkheden van een baanverlenging.

1) De Limburger, 24 november 2009: "Fiedler: Awacs weg rond 2025"

Pagina 3/3






---- --