NEN


Nominaties VSK awards

dinsdag 15 december 2009, 17:27

De VSK, vakbeurs voor Verwarming, Sanitair, Klimaatbeheersing en koudetechniek, vindt plaats van 1 tot en met 5 februari 2010 in de Jaarbeurs Utrecht. Voor de VSK Awards ontving de jury 46 inzendingen, waarvan er negen voor een onderscheiding zijn genomineerd.

De VSK Awards zijn verdeeld over de categorieën: verwarming, sanitair, klimaatsystemen & koudetechniek en integrale energieprestaties. Tijdens de feestelijke uitreiking op 1 februari 2010 in de Jaarbeurs wordt niet alleen bekendgemaakt wie de jury tot winnaar heeft gekozen, maar ook het publiek kan een winnaar aanwijzen. De jury, onder leiding van Ed Nijpels, heeft de inzendingen beoordeeld op basis van innovativiteit, kwaliteit, duurzaamheid en prijs-kwaliteitverhouding.

Genomineerd zijn in de categorie verwarming:

- De Ecolution van Inventum. Deze warmtepomp wint de restwarmte terug uit de afgevoerde ventilatielucht van woningen en benut die opnieuw voor opwarming van de woning of warm tapwater.

- De ITT Ecocirc D5 Solar van Lowara. Deze circulatiepomp is ontwikkeld om zonnecollectoren nog zuiniger te maken door zelf te werken op elektriciteit uit een PV-paneel.

- De Evo van Honeywell. Dat is een draadloos Multi-zone regelsysteem voor radiatoren en vloerverwarming gekoppeld aan de Evotouch gebruikersinterface.

In de categorie sanitair:

- De AXW tapwaterpomp van Biral Pompen. Deze bespaart door intelligente aansturing en een zuinige permanent-magneetmotor 98 procent op zijn eigen energieverbruik.

- De Hydro-Unit Cube van Duijvelaar Pompen. Dat is een compacte toerengeregelde tweepomps drukverhogingsinstallatie.
- De Rotaplex Trio F van Viega Nederland. Daarmee wordt een ligbad geluidloos en bijna onzichtbaar gevuld vanuit de bodem.

In de categorie klimaatsystemen & koudetechniek:
- Het Energiehaag warmtepompsysteem van Inteco. Deze haalt warmte uit de buitenlucht voor een klimaatplafond of vloerverwarming en -koeling.
- De PCM inductie-unit van Autarkis. Daarmee worden onder meer kantoren verwarmd, gekoeld en geventileerd met behulp van fase-overgangmaterialen. De inductie-units laden tijdens de nacht vrije koeling in om daarmee overdag de ruimtes te koelen.
- Het Ademende Raam van Brink Climate Systems. Dat is een decentraal ventilatiesysteem via de raamkozijnen met warmteterugwinning, een warmtewisselaar en een besturingssysteem.

In de categorie integrale energieprestaties:
In deze nieuwe categorie kwamen er maar twee inzendingen binnen. Dat zijn de projecten De Sleephelling van Ferroli Nederland en De Kroeven van J.E. StorkAir. In verband met dit geringe aantal wordt geen van beide genomineerd. Wel zijn het precies de inzendingen die de jury voor deze categorie voor ogen heeft. Daarom delen zij de eer.