NEN


'Installateurs te conservatief'

woensdag 16 december 2009, 10:24

`Installateurs zijn te conservatief voor innovaties.' Dat staat boven de resultaten van het zoveelste onderzoek (welk onderzoek?) in de installatiemarkt. Het zijn de installateurs zelf die er zo over denken. Volgens hen brengen fabrikanten voldoende installatietechnische innovaties op de markt, maar passen ze deze zelf niet vaak genoeg toe.

De installateurs vrezen dat hun offertes hierdoor te hoog oplopen, waardoor ze de klus zouden kunnen mislopen. En dat wil natuurlijk niemand in deze tijd van recessie in bij uitstek de bouw- en installatiemarkt.
Dus moeten de fabrikanten en importeurs hun innovaties maar wat steviger promoten bij de eindgebruikers. Dan komt de vraag ernaar vanzelf wel naar hen toe, zo verwachten de conservatieve installateurs.

Meer verkopen
Toch zijn er steeds meer installateurs die wel degelijk meer aan innovatieve installatietechnische voorzieningen in woningen en gebouwen weten te verkopen dan het minimale dat wordt voorgeschreven door normen en wet- en regelgeving. Maar dan gaat het vooral om domotica, zoals de elektronische keukenmengkraan op de foto. En daarvoor moet de W-installateur een beetje meer E-installateur worden, en andersom. En beiden moeten vooral wat meer adviseur worden.

Dit valt op te maken uit de laatste editie van dit jaar van het vaktijdschrift Mag1010 van NEN. Daarin wordt een groot en gevarieerd aantal `best practice' installaties uit de Nederlandse installatietechniek van 2009 gepresenteerd.
Daarnaast wordt onder meer duidelijk dat zo'n topinstallatie heus niet per se bol van de domotica hoeft te staan, maar dat je deze op zijn minst kunt opleveren met nul fouten bij de eindinspectie. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Installatiemail (Publicatie)