Woonbond


16-12-2009

Eerste Kamer kraakt het kraakverbod

Eerste Kamerleden hebben veel kritiek op het wetsvoorstel Kraken en Leegstand. Dat blijkt uit het voorlopige verslag van de bespreking van het 'kraakverbod' door de vaste Eerste Kamer commissies VROM/WWI en Justitie begin deze maand. Het verslag werd eind vorige week online gezet. Vooral de CDA-fractie kwam met opvallend veel inhoudelijke en principiële vragen en opmerkingen aan de initiatiefnemers van het wetsvoorstel.

In hun voorbereidend onderzoek hebben de eerste kamerleden het wetsvoorstel van Ten Hoopen (CDA), Slob (CU) en Van der Burg (VVD) grondig bestudeerd. In navolging van de Raad van State vragen de fracties D66, SP, GroenLinks, PvdA en ook het CDA zich af of het wetsvoorstel wel noodzakelijk en effectief is. De leden van de CDA-fractie, daarin ondersteund door de PvdA, vragen daarom aan de initiatiefnemers van het kraakverbod om een adequate analyse van de omvang en de ernst van het kraken van huizen en kantoorpanden en verzoeken de initiatiefnemers daarbij tevens in te gaan op de mate van (ernstige) verstoring van de openbare orde.
Dergelijke vragen werden in de Tweede Kamer ook al gesteld, zij het door de linkse fracties. D66 wijst erop dat de initiatiefnemers in hun beantwoording op die vragen niet met cijfers en onderzoeken op de proppen kwamen, maar met termen als naar onze inschatting, naar onze mening en vaak. De D66-fractie heeft er dan ook moeite mee dat het wetsvoorstel weinig statistisch en feitelijk onderbouwd is en op aannames gebaseerd lijkt te zijn.
Enerzijds kunnen de leden van de CDA-fractie zich goed vinden in een stevige aanpak van het kraken van woningen en kantoorpanden omdat zij eigenrichting buitengewoon ongewenst vinden in onze samenleving. Anderzijds constateren zij dat deskundigen hebben aangegeven dat het wetsvoorstel leegstand zal bevorderen. Volgens het wetsvoorstel krijgen gemeenten de mogelijkheid om een leegstandsverordening vast te stellen, waarbij ze een leegstandsregister zouden moeten aanleggen en een overzicht van diverse vragers naar ruimte. Ook zouden gemeenten het initiatief moeten nemen gesprekken te voeren met eigenaren en in concrete gevallen potentiële gebruikers moeten vinden en voordragen voor een leeg kantoorpand. De principiële vraag van de leden van de CDA-fractie is of al deze taken wel tot de verantwoordelijkheid van een gemeente behoren. Zij menen dat het voorstel kan leiden tot passiviteit van de eigenaren, enorme bureaucratie en hoge kosten. De leden van de ChristenUnie en SGP-fracties maken zich zorgen over het fenomeen antikraak. Ook na invoering van het wetsvoorstel zullen de antikraakinstellingen een rol blijven vervullen, onder meer gelet op de verwachting dat de leegstandsproblematiek de komende jaren zal toenemen. De christelijke fractieleden verwijzen naar de documentaire Leegstand zonder zorgen en een artikel van prof. Hugo Priemus in NRC Handelsblad waarin wordt aangetoond dat een aantal zaken niet deugt. De ChristenUnie en SGP-fracties verzoeken Ten Hoopen, Slob en Van der Burg daarom te reageren op de genoemde bezwaren tegen antikraak.