Consumentenbond


---

16 december 2009

Huisartsen in de fout met protestactie

Door een dubieuze actie van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) moeten patiënten met ingang van 1 januari 2010 mogelijk terug naar de specialist als de door de specialist voorgeschreven merkmedicijnen op zijn. De huisartsen protesteren op die manier tegen een voorgestelde bezuiniging. De Consumentenbond vindt het onaanvaardbaar dat deze ruzie over de rug van nietsvermoedende patiënten wordt uitgevochten.

De bond heeft in een brief aan de LHV zijn onvrede geuit over de protestactie. De voorgestelde bezuiniging is een zaak tussen de huisartsen en de overheid, de patiënt mag daarin geen speelbal worden. Patiënten moeten de zorg krijgen waar zij recht op hebben. Huisartsen kunnen prima bepalen of een patiënt dure medicijnen van een bepaald merk nodig heeft, of goedkopere merkloze medicijnen. Door patiënten terug te sturen naar de specialist negeren huisartsen hun eigen richtlijnen. Zij moeten hun verantwoordelijkheid niet afschuiven op de specialist, en de consument met een extra afspraak en de bijbehorende wachttijden opzadelen. Doen de huisartsen dat wel, dan negeren ze met opzet en op dubieuze gronden hun eigen richtlijn en gaan ze hun boekje te buiten.

Meldlijn

Als de LHV niet afziet van de omstreden actie, dan komt de Consumentenbond begin januari waarschijnlijk met een meldlijn waar patiënten problemen met protesterende huisartsen kunnen melden.