Provincie Noord-Holland

Financiële positie Noord-Hollandse gemeenten overwegend gezond

16 december 2009 - Nieuwsartikel

De financiële positie van de meeste van de zestig Noord-Hollandse gemeente is voldoende gezond. Wijdemeren wordt net als afgelopen jaar onder preventief financieel toezicht gesteld, wegens een niet-sluitende (meerjaren)begroting.

Ook de gemeenten Bussum, Naarden, Weesp, Muiden, Andijk, Medemblik, Wervershoof, Wieringen, Wieringermeer, Anna Paulowna en Niedorp, blijven onder preventief toezicht staan in verband met gemeentelijke herindelingen.

In eerste instantie is elke gemeente zelf verantwoordelijk voor een gezonde financiële huishouding, maar op basis van de Gemeentewet toetst de provincie vóór het begin van elk kalenderjaar de begrotingen en meerjarenramingen van alle Noord-Hollandse gemeenten. Doel is om ernstige financiële problemen te voorkomen. De provincie kijkt bij die toetsing of er sprake is van een evenwichtige begroting. Dat wil zeggen dat structurele lasten met structurele baten worden gedekt. Als dat niet het geval is en uit de meerjarenraming ook niet blijkt dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn, kan de provincie een gemeente onder preventief toezicht stellen. Dit houdt in dat de gemeente voordat zij uitgaven doet, daarvoor toestemming moet vragen aan de provincie.

Twaalf gemeenten
Voor gemeenten die te maken hebben met een herindeling geldt â eenmaal ingesteld - het preventieve toezicht tot aan het moment van samenvoeging. Dat geldt voor Bussum, Naarden, Weesp, Muiden, Andijk, Medemblik, Wervershoof, Wieringen, Wieringermeer, Anna Paulowna en Niedorp.

In de gemeente Wijdemeren was sprake van een niet-sluitende begroting. Daarom was in 2009 voor deze gemeente preventief toezicht ingesteld. Gedeputeerde Meerhof: âWijdemeren heeft de nodige vorderingen gemaakt en is echt op de goede weg, maar zolang er nog geen volledig evenwichtige begroting is, kunnen wij niet anders dan ook voor 2010 preventief toezicht instellen. Als de gemeente komend jaar verder invulling geeft aan de voorgenomen maatregelen die leiden tot een duurzaam evenwichtig financieel plaatje, dan kan met ingang van 2011 het repressieve toezicht weer gaan gelden.â

---