Explosie autoruitschade door vorst

16/12/2009 11:21

Carglass BV

EXPLOSIE AUTORUITSCHADE DOOR VORST

Carglass registreert 76% meer ruitschades

Veel automobilisten hadden de laatste dagen te kampen met gescheurde autoruiten door de aanhoudende vorst. Sterretjes of barstjes in autoruiten scheuren meestal veel sneller door bij temperaturen onder het vriespunt. Bij Carglass, marktleider in het oplossen van autoruitschade, zijn de afgelopen dagen 76% meer schades aan voorruiten gemeld dan normaal.

Vorst vaker boosdoener

Begin 2009 zorgde de vorst ook al voor een hausse aan ruitschades. In sommige delen van Nederland daalde het kwik naar -7 graden. Autoruitschadespecialist Carglass registreerde daardoor bijna een verdubbeling in het aantal schademeldingen. Het bedrijf heeft de bezetting in het callcenter verhoogd en ook extra servicmonteurs ingezet om gedupeerden zo snel mogelijk te helpen.

Beschadigde ruit extra gevoelig voor vorst

Uit onderzoek van Swansea Metropolitan University blijkt dat een sterretje, bijvoorbeeld door steenslag, een voorruit met 67% zwakker maakt. Vorst vergroot de kans dat een beschadigde voorruit vervolgens doorscheurt. Glas en metaal koelen af met verschillende snelheid. Dat leidt tot vervorming van de voorruit waardoor het sterretje nog meer onder druk komt te staan. Als de verwarming wordt aangezet om de ruit te ontdooien dan loopt de temperatuur binnen snel op ten opzichte van de temperatuur buiten. Sommige heaters kunnen wel tot 70 graden hitte produceren. Het onderzoek toont aan dat zelfs bij een verschil van 35 graden tussen binnen en buiten, dat geen ongewoon temperatuursverschil is in de winter, genoeg kracht gegenereerd wordt om bepaalde sterschades onmiddellijk te laten doorscheuren. Ook flink ijskrabben verhoogt de druk op de autoruit waardoor een sterretje kan doorscheuren.

Voorkomen ruitschade

Volgens Carglass is het doorscheuren van autoruiten in de vorstperiode in veel gevallen te voorkomen door bijvoorbeeld geleidelijk de autoverwarming aan te zetten en geen heet water te gebruiken om de voorruit te ontdooien. Het gebruik van schone ruitenwissers zorgt ervoor dat vuil en pekel zich niet ophopen in beschadigingen voordat de ruit wordt gerepareerd.

Profiel CARGLASS(R)

Carglass(R) is onderdeel van Belron, wereldwijd het grootste en meest geavanceerde glasherstelbedrijf voor voertuigen. In ons land is Carglass(R) marktleider met circa 500.000 autoruitreparaties en -vervangingen per jaar. Carglass(R) stelt het gemak van de klant centraal en streeft naar beperking van de schadelast door tijdige en hoogwaardige reparatie en vervanging. In Nederland heeft Carglass(R) 55 Service Centers en 220 mobiele service units voor het repareren of vervangen van autoruiten. In geval van nood worden klanten ook buiten kantooruren op afspraak geholpen.

Voor meer informatie: CARGLASS(R)

Johan Boelhouwer

Telefoon: 040 - 26 48 305

E-mail: johan.boelhouwer@carglass.nl

Website : www.carglass.nl

E I N D E P E R S B E R I C H T