Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Drs. B.B. de Koning

Titel proefschrift
Attention Cueing in an Instructional Animation

---

Promotors:
Prof.dr. R.M.J.P. Rikers
Prof.dr. F.G.W.C. Paas

---

Datum
16 december 2009 13:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

Leren van computeranimaties: alleen mooi is niet voldoende

Verwerk in ontwerp hoe mensen leren

Computeranimaties worden vaak mooi vormgegeven om leerlingen enthousiast te maken voor ingewikkelde onderwerpen. Maar het blijkt dat animaties alleen effectief zijn, als de aandacht wordt gericht op de informatie en deze tegelijkertijd actief wordt verwerkt. Dat stelt Björn de Koning in zijn proefschrift `Attention cueing in an instructional animation'. Hij onderzocht hoe animaties het beste kunnen worden ontworpen om het leerproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Woensdag 16 december 2009 promoveert De Koning aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De bevindingen uit het proefschrift van De Koning werpen een nieuw licht op het gebruik van animaties in het onderwijs. Tot op heden werd voornamelijk een poging gedaan om animaties aantrekkelijk en mooi vorm te geven om de lerende te enthousiasmeren voor een (complex) onderwerp. De Koning pleit voor een verschuiving van esthetiek en persoonlijke voorkeur in het ontwerp van animaties naar richtlijnen voor het effectief ontwerp van animaties op basis van theorieën en bevindingen over hoe mensen informatie verwerken.

De Koning toont aan dat animaties, ondanks hun grote populariteit bij onderwijzers, uitgevers en studenten, niet noodzakelijkerwijs een positieve bijdrage leveren aan het leerproces. Het blijkt voor studenten vaak lastig om de informatie te selecteren die nodig is voor het creëren van begrip. Immers, het zoeken naar informatie in de animatie kost tijd en inspanning, die beter aan het leren besteed had kunnen worden. De Koning pleit ervoor om een animatie zodanig vorm te geven, dat de aandacht van de lerende wordt gericht op de belangrijke informatie in de animatie. Dan wordt duidelijk welke informatie bekeken moet worden.

De Koning stelt op basis van zijn bevindingen dat alleen het kijken naar cruciale onderdelen van een animatie niet voldoende is om de animatie volledig te begrijpen. Studenten moeten ook tegelijkertijd de geselecteerde informatie actief verwerken om een positief leerresultaat te verkrijgen. Om ze te stimuleren na te denken over de animatie, pleit De Koning ervoor ze bijvoorbeeld datgene wat ze in een animatie zien hardop aan zichzelf uit te leggen. Hij concludeert dat animaties alleen kunnen bijdragen aan een effectief leerproces mits de aandacht van de lerende wordt gericht op belangrijke informatie en deze informatie tegelijkertijd actief wordt verwerkt.