Gemeente Zederik


Wat is besproken en besloten in de raad?

Op maandag 14 december 2009 was er weer een raadsvergadering in het gemeentehuis in Meerkerk. Hieronder een overzicht van de besproken onderwerpen.

De nota Drank- en Horecabeleid 2009 gemeente Zederik is niet los te zien van `gezondheid en jongeren'. Er wordt veel verantwoordelijkheid gelegd bij de horeca-exploitant. Regulering is gewenst, want handhaving moet wel grondslag hebben. De nota is een `dynamisch document'. Met name de discussie met betrekking tot het terassenbeleid blijft een punt van aandacht. De nota is vastgesteld.Het college komt in het voorjaar van 2010 met een nader uitgewerkt plan.

De Verordening maatschappelijke ondersteuning Zederik 2010 zorgt voor uniformering. Dat is een goede zaak, maar uniforme regels mogen niet leiden tot verslechtering of

achteruitgang. Het is goed dat de adviesorganen de gemeentelijke standpunten steunen. Alle partijen zijn het erover eens: cliënten mogen er niet op achteruitgaan, de Wmo loopt prima en dat moet vooral zo blijven. De verordening is vastgesteld.

Het ontwerpbestemmingsplan Gezondheidscentrum Meerkerk heeft veel zienswijzen opgeleverd. Het belang van nieuwbouw is groot. In de loop der tijd bleken bouwhoogte en massa aanpasbaar. Insommige situaties gaat het algemeen belang boven het individuele belang. Alle partijen staan achter het plan en betuigen hun instemming.

Deze avond staat de aanpak van het sluipverkeer op de agenda. De principekeuze voor `doseren met verkeerslichten' op het wegvak Lakerveld, moet gemaakt worden. De voorkeur gaat uit naar maatregelen die snel ingevoerd kunnen worden. In de discussie over dit onderwerp blijkt dat instellen van verkeerslichten in de avondspits de voorkeur heeft, gedragsbeïnvloeding noodzakelijk is en `eigen mensen' ontzien moeten worden. Verder is zorgvuldige communicatie heel belangrijk. Het amendement van CDA wordt gesteund door de SGP en PvdA. Ook de VVD stond bij de stemming achter het amendement.

Het door mevrouw Lakerveld-van Dorp te Lexmond ingediend bezwaarschrift tegen gedragingen raadsgriffier wordt niet ontvankelijk verklaard.

De bespreking van het ontwerpbestemmingsplan Open Vensters in Ameide richt zich vooral op de overlast tijdens het proces. De gemeente zal zich inspannen om de omwonenden zoveel mogelijk te ontzien. Ook hier is goede communicatie van groot belang.

Een vraagpunt: is de opbouw op het appartementencomplex ten behoeve van service of bewoning. Het plan wordt vastgesteld.

In drie gevallen wordt er planologische medewerking verleend aan:


· het ruimtelijk initiatief van de heer J. Alting aan Geer 32 in Nieuwland;


· het schetsplan van de heer A. den Hartog, Hei- en Boeicopseweg 102 te Hei- en Boeicop , in het kader van mantelzorg vindt de raad dit een mooi initiatief;


· het ruimtelijk initiatief van de familie T. de Kruik-van Zessen, voor de bouw van een woning aan de Doelakkerweg in Ameide.

De vaststelling van de Verordening onroerende-zaakbelastingen 2010, de Legesverordening 2010 en de Verordening rioolheffing 2010 leverde veel discussiestof en twee amendementen op. De OZB is zoals vastgesteld in de Programbegroting 2010. Om burgers en ondernemers een prijs te bieden die past bij de ingediende bouwaanvraagzijn de legeskosten voor kleine bouwaanvragen (t/m EUR 10.000,-) vast gesteld op EUR255,-.