Gemeente Breda

Snelle aanbesteding fiets- en voetgangersbrug over A27

Deze week is besloten om een betonnen in plaats van een stalen fiets- en voetgangers-brug over de A27 tussen Nieuw Wolfslaar en Bavel te bouwen.

De bouw van deze brug wordt begin volgend jaar aanbesteed.

Â

Via deze brug is het straks mogelijk om met de fiets snel van Nieuw Wolfslaar in Bavel en het achterliggende natuurgebied te komen en ook in relatief korte tijd vanuit Bavel de Bredase binnenstad te bereiken. De fiets- en voetgangersbrug komt op grote hoogte te liggen tussen de geluidswal langs de A27 aan de kant van Nieuw Wolfslaar en een groot bordes in de buurt van de monumentale molen in Bavel.

Â

Wethouder Willems: âIk ben blij dat we een belangrijke stap hebben kunnen zetten om de fiets- en voetgangersbrug bij Nieuw Wolfslaar te realiseren. Het heeft allemaal veel langer geduurd dan de bedoeling was. Eerst moesten er extra maatregelen komen om de veiligheid te bevorderen en vandalisme tegen te gaan. Later veranderden ook nog eens de landelijke regels voor de constructie van bouwwerken. Ik ga ervan uit dat de vergunningprocedures geen vertraging opleveren en dat de brug er eind 2011 zal liggen.â

Â

Tijdens het ontwerpproces moest het ontwerp enkele keren aangepast worden. Er moesten veiligheids- en vandalismeschermen aangebracht worden en later moest de stalen constructie aan strengere eisen voldoen, om te voorkomen dat bij een aanrijding door een vrachtwagen stalen onderdelen op de weg konden vallen. Hierdoor vielen de kosten veel hoger uit dan gepland.

Om deze reden is onderzocht of binnen dezelfde tijd ook een goedkopere brug gerealiseerd kon worden. Dit bleek het geval te zijn door de brug niet in staal, maar in beton uit te voeren.

Â

De Gemeente Breda verwacht dat Rijkswaterstaat binnenkort een aanlegvergunning voor de brug zal afgeven. Dan kan ook de procedure van nationale openbare aanbesteding gestart worden en een aannemer worden gekozen die het werk gaat uitvoeren.

Â

Breda, 16 december 2009