Gemeente Kollumerland

PB 52/2009 Ondertekening samenwerkingsovereenkomst herstructurering Kollum - Zuidoost

Realisatie van de ambitieuze en meest duurzame nieuwbouwwijk van de gemeente

Kollum, 11 december 2009

Op dinsdag 15 december 2009 ondertekenden wethouder Hilbrand Visser namens het college van B&W van de gemeente Kollumerland c.a. en directeurbestuurder Roelof Kuik namens Stichting Thùs Wonen in het gemeentehuis in Kollum, de samenwerkingsovereenkomst voor het herstructureringsproject Kollum - Zuidoost. Met deze ondertekening is een belangrijke stap gezet voor de realisatie van de ambitieuze en meest duurzame nieuwbouwwijk van de gemeente Kollumerland c.a. De totale investering bedraagt ⬠36 miljoen. Hiervan draagt de gemeente maximaal ⬠2,6 miljoen bij. Dit is voor een kwalitatief hoogwaardige en duurzame openbare ruimte.
De ondertekening is onder voorbehoud van de goedkeuring van de raad in januari 2010.

Het project wordt gefaseerd uitgevoerd in de periode 2010 - 2015 en bestaat uit vier deelgebieden. In totaal worden 124 woningen gesloopt en 15 kleine hofjeswoningen samengevoegd. Daarvoor in de plaats worden 142 nieuwe woningen gebouwd en ontstaan 10 samengevoegde hofjeswoningen. Deze 152 woningen zijn onderverdeeld in 100 betaalbare huurwoningen en 52 koopwoningen.
Op dit moment is gestart met de sloop van de eerste woningen. De verwachting is dat de eerste nieuwe woningen van deelgebied 1 in 2010 gereed zijn.

Uitgangspunten voor de herstructurering
Zowel Stichting Thùs Wonen als de Gemeente Kollumerland c.a. hebben hoge duurzaamheidambities. Het doel is dat de bewoners na de herstructurering in een betere en comfortabele woning wonen. Door het aanbrengen van o.a. goede isolatie, zonnepanelen en warmtepompen ontstaan er zeer lage energielasten. De woningen worden zogenaamd levensloopbestendig gebouwd. De bewoners kunnen in de eigen woning blijven wonen, ook als ze eventueel zorg nodig hebben. Er moet voor iedereen een plek zijn in de wijk, jongeren, senioren en gezinnen. Ook de openbare ruimte komt er weer mooi bij te staan.

Belangrijk voor het maken van het plan was dat er aandacht zou zijn voor de geschiedenis van het gebied. Er worden nieuwe woningen geplaatst om de sociale samenhang te stimuleren (bijv. hofjes Colleheimlaantje). De woonlasten moeten betaalbaar zijn, waarbij niet alleen gekeken wordt naar huurlasten, maar ook naar de energienota! Met het oog op deze energienota en het klimaat zal er voldoende aandacht voor duurzaamheid zijn.

Samenwerken met de buurt
De bewoners van Kollum â Zuidoost zijn in een vroegtijdig stadium geïnformeerd over de op handen zijnde herstructurering. Al tijdens de planvormende fase konden ze aangeven wat men belangrijk vond. Ze hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het âprogramma van eisenâ voor de woningen. De bewoners konden door het invullen van enquêtes hun wensen aangeven. Er zijn diverse informatie avonden georganiseerd zodat men steeds op de hoogte bleef. Deze werkwijze werd als zeer positief ervaren. Maar liefst 83% van de bewoners zijn voor het plan. Ook kwam er een positief advies van de bewonersraad. Momenteel wordt er gewerkt aan een boekje voor en over de voormalige bewoners van de wijk.
projectgroep herstructurering Kollum zuidoost

Foto onderschrift:
Op dinsdag 15 december 2009 ondertekenden de gemeente Kollumerland c.a. Stichting Thùs Wonen de samenwerkingsovereenkomst voor het herstructureringsproject Kollum â Zuidoost. Met deze ondertekening is een belangrijke stap gezet voor de realisatie van de ambitieuze en meest duurzame nieuwbouwwijk van de gemeente Kollumerland c.a. De totale investering bedraagt ⬠36 miljoen. Dit is het grootste project ooit voor zowel de Stichting als de gemeente.

Op de foto de leden van de projectgroep.
Van links naar rechts:
Tiede Boorsma, André Roorda (beide gemeente), Gerrit Elzinga (Grontmij.), Geert van der Wijk, Ljibbe van der West (beide gemeente), Jeroen Kuipers, Jannie Bergsma (beide Thùs Wonen), Selmar de Boer, wethouder Hilbrand Visser (beide gemeente), directeurbestuurder Roelof Kuik (Thùs Wonen).
Foto: Frouwkje Bijlstra Fotografie


---

**********************
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.