n+verworven+competenties_x0027_+in+hoger+onderwijs+moet+beter.html nbcode: nb06 nl00 bron: Inspectie v/h Onderwijs authentiek: ja log: 20091216:12:40 terminator ONDINSP.SCR lead_org: Het 'erkennen van verworven competenties' (evc) in het hoger onderwijs kan en moet beter. Alleen dan kunnen examencommissies op verantwoorde wijze beslissingen nemen over vrijstellingen voor kandidaten die zich afz: Inspectie v/h Onderwijs



'Erkennen verworven competenties' in hoger onderwijs moet beter

16 december 2009

Het 'erkennen van verworven competenties' (evc) in het hoger onderwijs kan en moet beter. Alleen dan kunnen examencommissies op verantwoorde wijze beslissingen nemen over vrijstellingen voor kandidaten die zich melden met een ervaringscertificaat.

Dit stelt de Inspectie van het Onderwijs in het vandaag verschenen rapport `Competent erkend? Over het erkennen van verworven competenties in het hoger onderwijs'.

Betere procedures en kritischer houding nodig
De inspectie onderzocht in 2009 de kwaliteit van evc in het hoger onderwijs. Doel van evc is erkennen welke kennis en vaardigheden mensen anders dan via formele scholing hebben verworven. Volgens de inspectie dienen evc-aanbieders hun procedures beter uit te werken. Ervaringscertificaten moeten zelfstandig leesbare documenten worden. De inspectie roept de externe beoordelaars en examencommissies op kritischer te zijn.

Veel ervaringscertificaten voldoen niet aan de eisen De helft van de onderzochte ervaringscertificaten voldoet aan minder dan de helft van de eisen die landelijk zijn vastgelegd. Dat is niet terug te vinden in de rapporten van externe beoordelaars. Examencommissies zijn niet altijd even goed geïnformeerd over evc. Een derde van de ervaringscertificaten werd door of namens de examencommissie ondertekend. Dit is in strijd met het uitgangspunt dat evc geen onderwijsactiviteit is. Wel zijn examencommissies beducht voor onterechte vrijstellingen en zeker voor directe diplomering op basis van evc. De waarde van het getuigschrift is dus niet in het geding.

Evc belangrijk voor kenniseconomie
In het hbo bestaat een ruim aanbod aan voorzieningen: dertig aanbieders bieden voor 500 opleidingen evc aan. Goede evc-procedures zijn belangrijk voor evc-kandidaten, examencommissies, werkgevers en de Nederlandse kenniseconomie als geheel. Evc stimuleert mensen te blijven investeren in hun loopbaan en een leven lang leren. In 2011 onderzoekt de inspectie opnieuw wat de kwaliteit van de evc-voorzieningen is in het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs.