Gemeente Geertruidenberg


Subsidies voor energiebesparing in bestaande woningen

Sinds de start in oktober zijn bij het Informatiecentrum Duurzaam Bouwen Regio Breda al veel vragen over energiebesparing en duurzaam bouwen binnengekomen en beantwoord. Veel van die vragen hadden betrekking over de mogelijkheden van subsidies.

Onderstaand treft u een overzicht aan van de mogelijkheden.

Maatwerkadvies
Het Informatiecentrum adviseert woningbezitters die de wens hebben hun woning energiezuiniger te maken altijd om eerst een maatwerkadvies te laten maken. Een energieadviseur komt dan langs om de bestaande situatie op te nemen. Op basis daarvan geeft hij in een advies aan welke mogelijkheden er zijn om de woning energiezuiniger te maken, wat dat oplevert en wat de kosten zijn. Met dat advies in de hand kunt u weloverwogen keuzes maken.
Het laten maken van een maatwerkadvies kost ongeveer EUR 300,--. Daarvan komt EUR 200,-- in aanmerking voor subsidie. De energieadviseur kan de subsidie voor u regelen.

Subsidies
Als u energiebesparende maatregelen gaat treffen, kunt u op dit moment gebruikmaken van de volgende subsidies:

* Isolatieglas. Voor woningen van vóór 1995 is een vergoeding van 35 euro per m2 mogelijk voor het aanbrengen van minimaal 5 m2 HR++ glas.

* De subsidieregeling duurzame warmte (SDW) voorziet in subsidie voor zonneboilers, warmtepompen of microwarmtekrachtinstallaties.
* De subsidieregeling duurzame energie (SDE) voorziet in subsidies voor bijvoorbeeld zonnepanelen.
De Meer Met Minder-stimuleringspremie bestaat uit een premie van 300 of 750 euro wanneer uw woning 20 of 30% energiezuiniger wordt.
* Bij de provincie Noord Brabant kunt u 500 euro subsidie krijgen wanneer u 2 energiebesparende maatregels uitvoert.

Financiële regelingen

* De btw op vloer-, dak- en gevelisolatie van woningen is omlaag gegaan van 19% naar 6%. Het gaat dan om de btw op arbeidsloon en (beperkt) op de materialen.

* Het energiebesparingskrediet schept mogelijkheden voor ongeveer 1% minder rente op leningen voor energiebesparende maatregelen.
* De regeling groenprojecten schept mogelijkheden voor 2 tot 3% minder rente op leningen voor maatregelen die onder de SDW vallen of voor panden waarbij een verbetering van het energielabel met vier of vijf stappen wordt bereikt.

Ontzorgen

Het zijn veel verschillende regelingen. Het voordeel is dat de meeste stapelbaar zijn. Dat betekent dat een aantal relatief kleine bedragen samen een flinke ondersteuning vormen. Nadeel is dat elke regeling administratief werk met zich meebrengt.
In de regio Breda zijn op dit moment 5 Meer Met Minder-teams (MMM-teams) actief die u kunnen helpen bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen aan de woning. Die hulp bestaat uit het maken van een maatwerkadvies, een offerte voor de werkzaamheden, het uitvoeren van de werkzaamheden en het aanvragen van subsidies. De MMM-teams hebben de ambitie om woningeigenaren die energie willen gaan besparen, te ontzorgen.

Informatiecentrum

Wanneer u in contact wilt komen met zo'n MMM-team of wanneer u meer informatie over de subsidiemogelijkheden wenst, kunt u contact op nemen met het Informatiecentrum Duurzaam Bouwen Regio Breda. Dat kan per email: info@duurzaambouwenregiobreda.nl. of per telefoon: 076- 750 42 50. Het informatiecentrum is een initiatief van 11 gemeenten in de regio Breda.