Provincie Noord-Holland

Fort benoorden Spaarndam wordt bezoekerscentrum

16 december 2009 - Nieuwsartikel

Het Fort benoorden Spaarndam maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Op 15 december hebben Gedeputeerde Staten besloten dat dit fort het derde bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam wordt.

De andere twee forten van de Stelling die ontwikkeld worden tot bezoekerscentrum zijn het Forteiland Pampus en het Fort aan de Nekkerweg bij Purmerend.

De Stelling van Amsterdam is een typisch voorbeeld van Hollands waterbouwkundig vernuft en militaire historie. De provincie Noord-Holland spant zich in om de Stelling toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek en zo voor toekomstige generaties te behouden.

ESBIbouw ontwikkelt bij het Fort benoorden Spaarndam een recreatiepark. Nu de provincie Noord-Holland het fort heeft aangewezen als locatie voor een derde bezoekerscentrum, zal ESBIbouw ook dit bezoekerscentrum realiseren.

Gedeputeerde Rinske Kruisinga is verheugd over de komst van een bezoekerscentrum in Fort benoorden Spaarndam: âDit bezoekerscentrum komt op een mooie plek in het Recreatiegebied Spaarnwoude en zal door de combinatie met het recreatiepark een breed publiek kunnen interesseren voor de Stelling van Amsterdam.â

Overige bezoekerscentra
Gedeputeerde Staten hebben eerder gekozen voor de ontwikkeling van bezoekerscentra aan de oostzijde (Forteiland Pampus) en aan de noordzijde (Fort aan de Nekkerweg) van de Stelling van Amsterdam. Met de keuze voor het Fort benoorden Spaarndam krijgt de Stelling nu ook aan de westzijde een bezoekerscentrum.

Deskundig advies
Gedeputeerde Staten hebben zich bij de keuze voor Fort benoorden Spaarndam laten adviseren door een deskundige jury. Er waren twee plannen ingediend voor de ontwikkeling van een westelijk bezoekerscentrum. De jury adviseerde om voor het plan van de kersverse ondernemer van het fort, ESBIbouw, te kiezen. Directeur Mark Petter van ESBIbouw reageerde enthousiast op het nieuws: âWij zijn erg blij en willen graag met de Stichting Krayenhoff en de provincie het bezoekerscentrum ontwikkelen.â De Stichting Krayenhoff zet zich al jaren in voor het behoud en beheer van de Stelling van Amsterdam in Spaarndam.
De andere kandidaat, het fort bij Aalsmeer, is niet gekozen als locatie voor het derde bezoekerscentrum. De provincie heeft wel aangegeven dat zij de gemeente Haarlemmermeer graag wil ondersteunen bij de ontwikkeling van een publieke functie in dit fort.

De jury bestond uit:

* Marjan Scharloo, directeur Teylers Museum Haarlem
* Rob Berends, directeur Kunst en Cultuur Noord-Holland / Cultureel Erfgoed Noord-Holland

* Imke de Jong, teamleider publiekscommunicatie Ntuurmonumenten regio Noord-Holland en Utrecht

* Nanette van Goor, programmamanager Stelling van Amsterdam, Provincie Noord-Holland

---