Waterschap kiest voor milieuvriendelijke USB en bijhorende verpakking

16/12/2009 13:52

Waterschap Noorderzijlvest

Geachte redactie,

Graag informeren wij u over het volgende:

Waterschap Noorderzijlvest maakt als eerste overheid in Nederland gebruik van het productenaanbod van PaperFoam, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen. Aanstaande januari presenteert Noorderzijlvest zijn Waterbeheerplan 2010-2015, het strategisch beleidsplan dat beschrijft hoe het waterschap de komende jaren invulling geeft aan zijn taken. Het beleidsplan zal voor het eerst niet op papier, maar op USB-stick worden uitgegeven. De stick en de verpakking bestaan onder meer uit aardappelzetmeel en zijn volledig recyclebaar. De CO2-belasting tijdens het productieproces en transport zijn bovendien zeer laag. Daarmee geeft Noorderzijlvest concreet invulling aan het duurzaam ondernemerschap.

Milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal

De USB-stick en bijbehorende verpakking behoren tot het standaard assortiment van PaperFoam. Zowel de stick als de verpakking is gemaakt van natuurlijke grondstoffen (industrieel zetmeel, natuurlijke vezels en water). De verpakking kan na gebruik bij het oud papier, omdat de ingrediënten overeen komen met die van papier.

In vergelijking met andere verpakkingsmaterialen, zoals plastic blisters en karton, biedt de PaperFoam verpakking veel voordelen:


- De zogenaamde 'carbon footprint' is tot 85% lager. Dat betekent dat de uitstoot van broeikasgassen gedurende de gehele levenscyclus (van productie tot recycleproces) veel lager is;


- De verpakking is volledig recyclebaar en kan met het oud papier worden weggegooid;


- Het product is licht van gewicht waardoor transport- en verzendkosten laag zijn.

Duurzaam waterbeheer

Duurzaamheid vormt een rode draad in het Waterbeheerplan van Noorderzijlvest. Het waterschap hecht grote waarde aan duurzaam waterbeheer, dat bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving en versterking van de (regionale) economie. Duurzaam inkopen draagt daar ook aan bij. Organisaties die duurzaam inkopen houden rekening met het milieu en met sociale aspecten zonder verlies van welvaart.

Over Waterschap Noorderzijlvest:

Waterschap Noorderzijlvest is een overheidsonderneming voor veilig en duurzaam waterbeheer.

Als integraal waterschap heeft Noorderzijlvest de zorg voor het kwantiteits- en kwaliteitsbeheer van het oppervlakte- en grondwater, de zorg voor de waterkering en het vaarwegbeheer in Noord- en West-Groningen, Noordwest-Drenthe en het Friese deel van het Lauwersmeer.

Over Paperfoam bv:

PaperFoam bv te Barneveld is sinds 1998 producent en leverancier van PaperFoam(R), geschuimd verpakkingsmateriaal op basis van industrieel zetmeel en natuurlijke vezels. Productie vindt plaats in kleinschalige fabrieken in Nederland, Denemarken, de Verenigde Staten en Maleisië.

PaperFoam(R) wordt toegepast als verpakkingsmateriaal voor elektronica, telefoons, cosmetica en medische toepassingen, alsmede CD's en DVD's. PaperFoam biedt een standaard assortiment aan, maar produceert tevens op maat gemaakte verpakkingsmaterialen.






Noot voor de redactie:


------------------------------------------------